BiH
5

Sljedeći mjesec počinje rekonstrukcija Stupske petlje

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Potpisivanjem Ugovora za realizaciju projekta "Izgradnja gradskih saobraćajnica" danas je u Sarajevu zvanično najavljen početak radova na izgradnji i rekonstrukciji XII transverzale koja se proteže od Stupske petlje do međuentitetske granice.

Riječ je o prvoj fazi radova na ovoj saobraćajnici, a u okviru koje je planirano uređenje Stupske petlje kao trenutno najopterećenijeg i najfrekventnijeg čvorišta u saobraćaju Kantona Sarajevo.

Ugovor su potpisali premijer KS Suad Zeljković, ministar saobraćaja Jusuf Bubica i direktor Direkcije za puteve KS Adem Zolj sa Hamedom Ramićem i Asimom Nanićem, direktorima firmi Euro-Asfalt d.o.o i GP ŽGP koje će izvoditi radove. Potpisivanju je prisustvovao direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu Libor Krkoška, u ime institucije koja je odobrila kreditna sredstva za realizaciju projekta.

Kako je najavljeno, radovima će biti obuhvaćena trasa od 900 metara. Ukupna vrijednost radova je 21.725.514 KM. Trebali bi početi u drugoj polovini juna ove godine dok je, prema ugovoru, rok za njihov završetak 12 mjeseci.

"Radovi počinju ispred mosta na rijeci Miljacki. Gradimo još dvije saobraćajne trake i vijadukt na Stupskoj petlji. Sada imamo jedan vijadukt i gradimo još jedan pored, tako da ćemo imati dvije trake za jedan smjer za pravac Briješće-Trnovo i dvije saobraćajne trake iz pravca aerodroma prema Briješću. Gradit će se i dvije rampe, i to rampa kod terminala na Stupu i druga rampa koja će omogućiti brži saobraćaj iz pravca aerodroma prema gradu, čime će se ubrzati saobraćaj na Stupskoj petlji“, pojasnio je direktor Zolj. Kako je ocijenio, najvažniji dio radova je izgradnja dva pješačka pothodnika ispod petlje s pokretnim stepenicima u dužini od oko 115 metara s izlazima na tramvajska stajališta i sa vezama desne i lijeve strane gradske longitudinale. Radit će se i četiri potputnjaka u dužini od 200 metara.

Ministar Bubica je rekao da će Stupska petlja po završetku radova dobiti konture moderne raskrsnice koja će doprinjeti poboljšanju funkcionisanja saobraćaja u ovom dijelu grada.

"Rekonstrukcijom petlje glavni saobraćajni čep od Stupa prema Rajlovcu će biti značajno rasterećen, te na ovaj način popravljamo vezu koridora 5C s gradom“, naglasio je ministar.

Premijer Zeljković je kazao da je ovo početak vrlo važnog projekta koji Kanton Sarajevo realizuje s ciljem poboljšanja kvaliteta saobraćaja.

"Vrijeme je da se realizuju vrijedni projekti u Sarajevu, da se pokreću radovi što će, nadam se, biti i podstrek svima nama da nastavimo s njihovom realizacijom“, naglasio je.

Kako je istaknuto, u toku izvođenja radova saobraćaj na ovom dijelu gradske saobraćajnice neće biti u potpunosti obustavljen. U toku su razgovori o načinima na koji će saobraćaj biti regulisan, kako bi se pronašla najbolja rješenja, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.