BiH
252

Sljedeće sedmice postavljanje kamena temeljca za gradnju mosta Svilaj

Klix.ba
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković svečano će položiti kamen temeljac za početak radova na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja u srijedu, 14. septembra 2016. godine u 12 sati, u mjestu Svilaj, općina Odžak.

Svečanom otvaranju radova prisustvovat će i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu na Koridoru 5C kojim će se povezati autocesta sa bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save.

Most preko rijeke Save kod Svilaja je spona autoceste na Koridoru 5C između BiH i Hrvatske, odnosno dionica autoceste u Republici Hrvatskoj: Sredanci – granica Bosne i Hercegovine i dionica autoceste u Bosni i Hercegovini: Odžak – granica Republike Hrvatske, međudržavni most Svilaj.

Za svaki smjer predviđene su po tri kolovozne trake širine 3,50 metra, bez zaustavne trake sa zaštitnim saobraćajnim pojasevima od 0,5 metra sa obje strane, kao i betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 metra. Dužina mosta je 640, a širina 29 metara, sa betonskom-čeličnom konstrukcijom, koja je teška oko 5.000 tona.

Izvođači radova na mostu su Poslovna udruga Viadukt d.d. Zagreb i kompanija Hering d.d. Široki Brijeg.

Planirani rok završetka radova izgradnje mosta je dvije godine od uvođenja izvođača u posao.