Završen prvi krug glasanja
0

Slavo Kukić nije dobio podršku iz RS-a

FENA/SRNA
Slavo Kukić
Slavo Kukić
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u prvom krugu glasanja nije podržao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara Slavu Kukića. Kukić je dobio opću većinu parlamenta, ali ne i entitetsku većinu iz Republike Srpske

Protiv Kukića glasalo je 14 poslanika - SNSD,SDS, HDZ, HDZ 1990 i Stranka za BiH, udržana je bila poslanik PDP-a Vesna Krstović-Spremo, a podršku Kukiću je dao preostali 21 poslanik.

Predsjedavajući Doma Denis Bećirović rekao je da imenovanje Kukića ide na dalje uslaglašavanje pred Kolegijum Doma, te da će o datumu drugog kruga glasanja javnost biti blagovremeno obaviještena.

Kukića je za predsjedavajućeg predložilo Predsjedsjedništvo BiH preglasavanjem srpskog člana Nebojše Radmanovića.

Ukoliko Kukić ne dobije potreban broj glasova, Predsjedništvo BiH dužno je da Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi ime novog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Kukić želi pomoći BiH

Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavo Kukić se, po okončanju rasprave u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o njegovom imenovanju, kratko obratio poslanicima.

"Što se mene tiče, dobio povjerenje ili ne, danas ili neki drugi put, kad se god od mene bude tražilo da moje intelektualne i fizičke potencijale stavim na pomoć ovoj zemlji za to ću biti spreman", kazao je Kukić.

Zahvalio je svima, te kazao kako se osobno danas ne osjeća pogođenim.

"Ako sam zloupotrebljen da bi se formirala vlast - sretan sam"

"Mislim da je najlošije rješenje ako se sistem 'otezanja' nastavi u nedogled, sa mnom ili nekim drugim, jer to ćemo platiti svi zajedno", kazao je Kukić.

Komentirajući navode izrečene tokom rasprave da je zloupotrijebljen, kazao je da je počašćen što je dobio povjerenje od Predsjedništva BiH.

"Evo da prihvatim tu tezu, ako je ta moja 'zloupotreba' jedan korak na putu formiranja izvršne vlasti u BiH, pa i smirivanja političkih tenzija koje su i danas ovdje tako prepoznatljive, ja ću biti sretan i zbog toga, bez obzira što sam zloupotrebljen", kazao je Kukić.

Nakon njegovog obraćanja data je polusatna pauza kako bi se poslanici pripremili za glasanje o potvrđivanju imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koje će uslijediti.