BiH
380

Slavo Kukić: Ili će visoki predstavnik u BiH srušiti Milorada Dodika ili će on srušiti državu

Piše: A. B.
Slavo Kukić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Slavo Kukić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sociolog Slavo Kukić za Klix.ba je prokomentirao jučerašnje provođenje referenduma u Republici Srpskoj (RS) i eventualne posljedice koje bi njegov ishod mogao izazvati. Kukić smatra da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko mora reagirati i srušiti predsjednika RS-a Milorada Dodika ili će on srušiti državu.

Rezultat referenduma nije upitan, smatra sociolog Kukić i navodi da jučer prilikom glasanja nije bilo nikakvih državnih posmatrača te je samim tim sve prepušteno na volju Miloradu Dodiku.

"Dodik je jučer mogao upotrijebiti scenarij kakav je htio. S druge strane, temeljno je pitanje kako će nakon referenduma reagirati visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, jer se radi o ataku na Ustav i ustavni poredak BiH. Također je riječ o najdirektnijem nepriznavanju države, a budući da je visoki predstavnik zaštitnik ustavnog poretka prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, očekivati je da upotrijebi bonske ovlasti i to ne samo prema Dodiku, već kompletnom timu koji je osmislio scenarij referenduma", izjavio je Kukić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se to ne dogodi, nema puno scenarija koje možemo očekivati u narednoj godini.

"Nadam se da scenarij rušenja države nećemo morati gledati, jer BiH nema unutrašnji potencijal da to spriječi - to imaju samo svjetski centri moći", zaključio je naš sagovornik.