Nada zadnja umire
20

Slatka predizborna laž: Hemodijalizni centar u Goraždu još nije otvoren, a želja još postoji

E. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U septembru 2018. godine potpisan je Ugovor o uspostavljanju Hemodijaliznog centra u Goraždu koji je trebao biti otvoren šest mjeseci poslije. Ni danas, u novembru 2019, Goraždani nemaju svoj centar za hemodijalizu.

Ugovor je bio vrijedan 280.000 maraka, a potpisan je u jeku izborne kampanje i nikada nije realiziran, niti su akteri preuzeli odgovornost za obećanja data jedinim gubitnicima u cijeloj priči, dijaliznim pacijentima.

Oni svakodnevno u nehumanim uslovima prelaze oko 200 kilometra na relaciji Goražde –Sarajevo-Goražde na što su više puta upozoravali pišući na adrese federalnih I kantonalnih institucija.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona krenula je u novi projekat, a sve prethodne odluke stavila van snage iz razloga što projektna rješenja i prijedlozi nisu bili u skladu sa zakonskim propisima i medicinskim standardima.

"Analizirali smo ugovor i projekat koji je tretirao četvrti sprat bolnice i vidjeli da je to urađeno u suprotnosti sa pravilima struke i Pravilnikom koji jasno nalaže na koji način se može uspostaviti Hemodijalizni centar. Srce hemodijalize je reverzibilna osmoza koja je jako teška, a obzirom da je projektom planiran četvrti sprat upitno je da li bi uopće dobili dozvolu za uspostavu Hemodijaliznog centra, i onda smo krenuli ispočetka", obrazložila je Aida Obuća, premijerka BPK.

U ove svrhe urađen je I idejno – izvedbeni projekat dogradnje i adaptacije novog prostora za potrebe uspostave Hemodijaliznog centra u prizemlju bolnice. Slijedi izrada građevinskog projekta sa elektroinstalacionim radovima.

"Radili smo zajedno sa menadžmentom bolnice, uz konsultacije i sa direktorom Doma zdravlja i gradonačelnikom Goražda jer da bi uspostavili centar treba nam dio zelene površine koji se nalazi između Doma zdravlja i Kantonalne bolnice", naglasila je Obuća.

Podršku projektu najavila je i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović koja je ranije posjetila bolnicu u Goraždu dok je podršku projektu obećao i ambasador Nizozemske u BIH u okviru finansijskih mogućnosti, na uređenju vanjskog dijela i prostora oko hemodijaliznog centra, te mjesta za odmor hemodijaliznih pacijenata.

Obuća vjeruje da bi Hemodijalizni centar trebao biti uspostavljen u 2020.godini, a molbe za donaciju hemodijaliznih aparata i sanitetskog vozila upućene su na više adresa.

"Od KCUS smo dobili saglasnost za edukaciju kadra, dva doktora i pet medicinskih sestara, dobili smo i finansijsku podršku i ti ljekari i medicinsko osoblje bi već trebali da krenu na edukaciju. Edukacija ljekara trajat će tri mjeseca, a medicinskih tehničara šest mjeseci", ističe prim.dr.Nermina Kamenica, direktorica bolnice.

Dodaje da je Vlada prepoznala goruće probleme u Kantonalnoj bolnici, a jedan od značajnijih je nedostatatak sanitetskog vozila.

"Dobili smo saglasnost i već je krenula tenderska procedura za nabavku, odobrena su sredstva i ja se nadam da će se ta procedura ubrzo okončati. Zatim su sredstva odobrena za poboljšanje zdravstvenog sistema u Kantonalnoj bolnici, od EKG aparata, endoskopskih ručki za gastroskopiju i kolonoskopiju tako da pacijenti neće morati ići u Sarajevo i druge centre kako bi uradili pretrage. Omogućen nam je i dolazak kadrova specijalista, operativni programi su započeti od mjeseca juna i od tada izvršeno je oko trideset operacija prostate, katarakte i štitne žlijezde. To je velika ušteda za naš Zavod zdravstvenog osiguranja, jer pacijenti ne moraju ležati u drugim centrima. Takođe, dobit ćemo opremu i za transfuzijsku službu, a radi se o namjenskom frižideru koji će poboljšati kvalitet rada u ovoj službi. Odobrena je i edukacija za transfuzijsku službu koja je jako zahtjevna. Sve ovo vodi ka poboljšanju zdravstvenih usluga na prostoru našeg kantona", ističe Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice u Goraždu.