Banja Luka
0

Skupština RS-a o rebalansu entitetskog budžeta

FENA
Narodna skupština RS-a (Foto: Arhiv)
Narodna skupština RS-a (Foto: Arhiv)
Poslanici Narodne skupštine RS-a razmatrat će na današnjoj sjednici u Banjoj Luci rebalans ovogodišnjeg entitetskog budžeta.

Vlada je Prijedlog rebalansa budžeta utvrdila u skladu s uvjetima Međunarodnog monternog fonda za odobrenje trogodišnjeg stand-by aranžmana Bosni i Hercegovini.

Rebalansom su predviđene uštete od 70 miliona KM, odnosno budžetski okvir će sa 1,67 milijardi KM, biti smanjen na 1,6 milijardi KM.

Rebalansom su smanjena izdvajanja za Fond zdravstvenog osiguranja RS-a za 15 miliona KM, dok bi uštede po osnovu boračko-invalidske zaštite trebalo da iznose 13 miliona KM.

Vlada je najavila da će se pristupiti reviziji boračkog staža i rješenja o invalidnosti, čime bi trebalo da se smanji broj onih koji nezakonito dobijaju sredstva po tom osnovu.

Također, u RS-u će ove godine biti zamrznuta isplata boračkog dodatka u iznosu od 12 miliona KM.

Rebalansom budžeta ne predviđa se smanjenje plata budžetskim korisnicima, ali ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić nije isključio i tu mogućnost, dodajući da će se o tome razgovarati sa sindikatima.

Na današnjoj sjednici entitetskog parlamenta razmatrat će se ukupno 42 tačke, među kojima se, između ostalog, nalaze prijedlozi zakona nad državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo, izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju po hitnom postupku, izmjene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju, o poljoprivredi, te o veterinarskim lijekovima.

U formi nacrta poslanici će razmatrati i zakon o prijenosu prava svojine na kapitalu RS-a u preduzećima koja obavljaju komunalne djelatnosti na jedinice lokalne samouprave, te o matičnim knjigama, o posredovanju u zapošljavanju, kao i izmjene i dopune zakona o trezoru, o budžetskom sistemu, o srednjem obrazovanju, o javnim putevima...

Na predloženom dnevnom redu je i Informacija o stanju u instituciji Ombudsmena Bosne i Hercegovine, te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na pravilnik o platama Ombudsmana za djecu RS-a.