BiH
835

Skupština NSRS dodijelila zahvalnice Karadžiću, Plavšić, Krajišniku...

Klix.ba
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NRS) Nedeljko Čubrilović dodijelio je danas u Banjoj Luci zahvalnice prvom predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću i potpredsjednicima Biljani Plavšić i posthumno Nikoli Koljeviću.

Povelje NSRS-a su uručene dosadašnjim predsjednicima Skupštine Momčilu Krajišniku, Draganu Kaliniću, Petru Đokiću, Dušanu Stojičiću i Igoru Radojičiću.

Povelje i zahvalnice su dodijeljene zbog doprinosa u radu Narodne skupštine RS-a, rekao je Čubrilović. Vlasti u RS danas su obilježile 25 godina rada NSRS. Dobitnici zahvalnica i priznanja NSRS osuđeni su pred Međunarodnim sudom u Hagu za genocid i zločine nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini tokom rata u BiH 1992. do 1995. godine.

Karadžić je nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH. Koljević je prema ovoj optužnici i presudi označen kao dio udruženog zločinačkog poduhvata za sedam općina na području RS.

Biljana Plavšić je također osuđena za zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH. Na slobodu je izašla 2009. godine, prije isteka pune kazne.

Bila je osuđena na 11 godina zatvora, nakon što je priznala krivicu za planirane sistemske zločine nad Bošnjacima i Hrvatima.