BiH
43

Skupština KS usvojila Zakon o unutrašnjim poslovima: Finansijska samostalnost i depolitizacija Uprave policije

Piše: M. N.
Skupština Kantona Sarajevo je na današnjem zasjedanju usvojila Zakon o unutrašnjim poslovima KS sa 28 glasova za, jednim suzdržanim i nijednim glasom protiv.

Ovim zakonom se utvrđuju unutrašnji poslovi iz nadležnosti KS, nadležnost, organizacija i rukovođenje Ministarstvom unutrašnjih poslova KS, kao i Upravom policije kao policijskim organom Kantona. Njime se uređuju i imenovanje, sastav i funkcioniranje Nezavisnog odbora, kao i Odbora za žalbe javnosti, disciplinska odgovornost policijskog komesara, stručno obrazovanje, usavršavanje i nagrade uposlenika, međusobni odnosi Ministarstva sa drugim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i policijskim organima u BiH te druga značajna pitanja vezana za rad i funkcioniranje MUP-a KS.

Zakon uvodi novi pravni status Uprave policije koja postaje uprava unutar resornog ministarstva, koja ima status policijskog organa i budžetskog korisnika te reguliše proceduru odobravanja i realizacije budžeta kroz balansiranje ovlasti ministra i policijskog komesara u postupku predlaganja budžeta i njegove realizacije. Zakon preciznije definiše rukovodne odgovornosti policijskog komesara, kao i rad Nezavisnog odbora kod izbora i ocjene rada policijskog komesara, njegovo biranje, imenovanje i smjenjivanje, a što je u sadašnjem zakonu nejasno definisano.

Ugrađene su jasne odredbe kojima se uređuje kontinuitet rada komesara po isteku mandata do imenovanja novog Nezavisnog odbora. Jasno su navedeni uslovi za izvještavanje i odlučivanje gdje Nezavisni odbor upravlja postupkom izbora policijskog komesara i predlaže Vladi KS dva kandidata, a vlada ima isključivu nadležnost za njegovo imenovanje.

Ugrađivanje mehanizma disciplinske odgovornosti policijskog komesara jedna je od novina u ovom Prijedlogu zakona.

U zakon je uvršten veliki broj amandmana koji će kao takav osigurati finansijsku samostalnost Uprave policije, a time i depolitizaciju njenog rada.

Zakon je pred zastupnicima bio 21. decembra, ali je povučen zbog brojnih žalbi, prijedloga i amandmana koje je uložila pozicija i opozicija.