Bivši direktor RTRS-a
34

Skupština KS usvojila Deklaraciju kojom se osuđuje imenovanje Draška Milinovića na čelo RAK-a

Dž. L.
Draško Milinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Draško Milinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Deklaraciju kojom se osuđuje imenovanje Draška Milinovića na čelo Regulatorne agencije za komunikacija (RAK), a na prijedlog Naroda i pravde.
Podsjetimo da je Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 14. jula imenovalo Milinovića na poziciju direktora RAK-a.

Kako se navodi u Deklaraciji Naroda i pravde, Milinović koji je bio šef kabineta Željke Cvijanović kada je ona bila na poziciji premijerke entiteta RS, postao je direktor državne agenije koja je više puta kažnjavala RTRS kojim je on rukovodio, i to zbog brutalne povrede propisa, vrijeđanja žrtava genocida, žrtava Tuzlanske kapije te po brojnim drugim osnovama.

"Smatramo ponižavajućim imenovanje Milinovića i to je još jedno povijanje kičme pred politikama koje veličaju ratne zločince i negiraju genocid", navode iz Naroda i pravde.

U skladu sa usvojenom Deklaracijom u Skupštini KS, od predstavnika vlasti na državnom nivou traži se da zaštite dignitet i dostojanstvo naroda i građana koji žive u BiH, a posebno žrtava genocida i drugih zločina koje su počinile zločinačke horde.

Inače, Vijeće RAK-a predložilo je Milinovića na poziciju novog direktora. Milinović je prošle godine podnio ostavku na mjestu direktora RTRS-a, a na njegovo mjesto u svojstvu vršioca dužnosti direktora postavljen je Milan Trbojević.

Podsjetimo da je RAK izrekao 19 kazni RTRS-u u iznosu od 246.000 KM, ali i kaznu tadašnjem direktoru Milinoviću u iznosu od 15.000 KM zbog neprovođenja odluka i propisa RAK-a.