BiH
0

Skupština dioničara GP Bosna odlučuje o prestanku rada društva

FENA
Prošlogodišnji protest radnika GP Bosna (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prošlogodišnji protest radnika GP Bosna (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nadzorni odbor GP Bosna d.d. Sarajevo sazvao je za danas u Sarajevu Skupštinu dioničara tog društva, a na dnevnom redu je donošenje odluke o prestanku rada Društva GP Bosna i prijedlog za pokretanje likvidacionog postupka.

"Jednostavno smo imali obavezu da to uputimo jer drugih rješenja nije bilo", izjavio je za Fenu predsjednik Nadzornog odbora ove firme Erol Džebo.

Dodao je da je osnovni zadatak članova Nadzornog odbora, po Zakonu o privrednim društvima, da rade u interesu Društva i dioničara. Po njegovim riječima, Nadzorni odbor i vlasnik već duže vrijeme nastoje sanirati stanje, ali je situacija dodatno usložnjena ukupnim padom u visokogradnji i time što su banke smanjile i pooštrile kreditne okvire.

U GP Bosni je blokiran račun, pokušavali su neke obaveze riješiti i prodajom dijela imovine, ali to, kako je kazao Džebo, jednostavno nije išlo.

"U takvim uslovima možete samo dalje da gubite, jer jednostavno neko od povjerilaca može pokrenuti stečaj. Stečajni postupci traju i po deset godina i ja ne znam niti jedan primjer da je stečaj dosad završen, a pogotovo da je neko iz stečaja dobro prošao", kazao je Džebo.

Trenutno, po njegovim riječima, firma ima više od 22 miliona KM imovine, potraživanja, a oko 13,7 miliona KM obaveza.

"Dakle, još postoji neka razlika u njenoj imovini i obavezama iz koje može ostati jedan dio. Taj dio u principu može biti različit, može se na kraju firma likvidirati, vratiti dioničarima da oni ponovo formiraju neku firmu u manjem obimu i rade. Ima slučajeva u BiH i Federaciji BiH da je nakon uspješnog izmirivanja obaveza prema povjeriocima, sud donio odluku, na prijedlog skupštine dioničara, da firma nastavi raditi s tim što joj je smanjen obim, odnosno kapital i broj radnika sveden na optimalan", dodao je Džebo.

Po njegovim riječima u GP Bosni trenutno radi oko 250 radnika, a njih oko stotinu ili 40 posto imaju dokumentaciju o smanjenoj radnoj sposobnosti.

Predsjednik Glavnog sindikalnog odbora GP Bosna Željko Knežević je Feni kazao da je radnicima osam godina neuvezan staž, da zdravstvene knjižice ne mogu ovjeriti više od godinu dana, kao i da postoji zaostatak sedam plata, te dugovanja za devet mjeseci po osnovu toplog obroka i prijevoza.

Dodao je da jedan broj radnika ne može regulisati penziju, te da je 211 radnika podnijelo tužbe.

"Sve ovo što se dešava u GP Bosni nije slučajno i sumnjamo da iza svega toga postoje neke skrivene namjere", kazao je Knežević.