Za budžetske korisnike
63

Skupština BPK Goražde rebalansom budžeta osigurala isplatu jednokratne naknade

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Skupština BPK Goražde na drugoj vanrednoj sjednici usvojila je Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2022 .godinu.

Rebalans budžeta utvrđen je u iznosu od 48.391.494 maraka što je za tri posto više u odnosu na tekući budžet za 2022. godinu i u skladu je s procjenom prihoda, pojasnio je Nedim Muratspahić, ministar finansija ovog kantona.

Usvajanjem rebalansa budžeta uvaženi su zahtjevi za neophodnim sredstvima radi isplate jednokratne novčane pomoći, odnosno ispoštovala Uredba o pomoći stanovništvu uslijed rasta indexa potrošačkih cijena te u cijelosti napravila prohodnost implementacije Zakona o socijalnoj zaštiti do kraja tekuće godine kroz budžet Centra za socijalni rad, koji je uvećan radi isplata naknada nezaposlenim i zaposlenim porodiljama.

I pored brojnih rasprava koje su obilježile tok sjednice od samog početka te činjenice da Vlada BPK Goražde, a kasnije ni većina u skupštini nije prihvatila amandmane koje je na izmjene rebalansa uložio Klub poslanika SDA, rebalans je usvojen jednoglasno.

Odbijen je amandman Kluba poslanika SDA o povećanju tekućih transfera pojedincima na kodu Ministarstva za za socijalnu politiku, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica na iznos od 500.000 maraka kako bi se, pojasnili su iz ove stranke, ublažile posljedice inflacije i pomoglo najugroženijim kategorijama stanovništva. Odbijen je i amandman SDA za povećanje finansijskih sredstava u iznosu od 200.000 maraka za tekuće transfere nižim nivoima vlasti.

Odbijen je i amandman za povećanje finansijskog koda Transfer za informisanje u Ministarstvu za obrazovanje, uz obrazloženje da su ta sredstva već planirana.

Skupština BPK Goražde jednoglasno je usvojila izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde za 2022.godinu u iznosu od 22.084.416 maraka. Osim uravnoteženja prihoda i rashoda ostvarenih u ovoj godini, njime su odlukom Upravnog odbora Zavoda utvrđena i sredstva za finansiranje jednokratne pomoći uposlenicima u javnih zdravstvenim ustanovama BPK Goražde u iznosu od 359.000 maraka.