BiH
5

Cestarina 5,40 KM za 45 km, naknada za odvojeni život članova Vlade FBiH 599 KM

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na današnjoj hitnoj sjednici Vlada FBiH između ostalog je donijela izmjene Uredbe o naknadama članovima Vlade FBiH i njihovim savjetnicima koje nemaju karakter plate.

Kako je precizirano novim rješenjem, članovi Vlade i njihovi savjetnici čije je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 kilometara od sjedišta institucije u kojoj su zaposleni imaju pravo na naknadu za odvojeni život od porodice u visini od jedne konvertibilne marke mjesečno.

Članovima Vlade čije je prebivalište udaljeno više od 70 kilometara, a nemaju osiguran službeni smještaj, pripada pravo na naknadu za zakup stana za službene potrebe i naknadu troškova smještaja od 599 KM.

Ukoliko imaju osiguran službeni smještaj, mjesečna naknada troškova iznosi 299 KM.

Savjetnici članova Vlade FBiH, čije je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 km od sjedišta institucije u kojoj su zaposleni, a nemaju osiguran službeni smještaj, mjesečna naknada za zakup stana za službene potrebe i naknadu troškova smještaja iznosi 299 KM, odnosno 149 KM za naknadu troškova ukoliko im je službeni smještaj osiguran.

Federalna vlada danas je izmijenila i Uredbu o naplati naknade za korištenje autoceste A1, utvrdivši nove cijene.

Tako, naprimjer, cestarina na pravcu Jošanica - Lučani, u dužini od 45 kilometara, iznosi od 5,40 KM za prvu, do 21,60 KM za četvrtu kategoriju vozila.

Ostale odluke današnje sjednice pročitajte ovdje.