Slučaj Korićanske stijene
0

Škrbić se ne sjeća da je vidio optužene u pratnji konvoja

Sarajevo-x.com
Milorad Škrbić, koji je nepravomoćno osuđen na 22 godine zatvora za zločin na Korićanskim stijenama, svjedočeći u korist Odbrana petorice optuženih za isti zločin, kazao je kako se ne sjeća da je vidio nekog od optuženih u pratnji konvoja.

Škrbić je, kako tvrdi, čuo da je optuženi Marinko Ljepoja bio u pratnji konvoja, ali da se njegov autobus pokvario na nekom dijelu puta do Korićanskih stijena. Ovaj nekadašnji pripadnik interventnog voda Stanice javne bezbjednosti Prijedor (SJB) ispričao je da je drugooptuženi Radoslav Knežević njega i još petoricu kolega odveo do sabirnog centra u Trnopolje, te da je nakon toga otišao, ali da on ne zna gdje.

Uz Ljepoju i Kneževića za učešće u pratnji konvoja s više od 1.200 civila koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju oko 200 muškaraca, koji su potom na Korićanskim stijenama strijeljani, terete se Saša Zečević, Petar Čivčić i Branko Topola. Prema optužnici, Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja su bili pripadnici interventnog voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i stražar u logoru Trnopolje.

Škrbić je u sudnici prepoznao Zečevića, Kneževića, Čivčića i Ljepoju kao svoje kolege, pripadnike intervenetnog voda. Odgovarajući na unakrsna pitanja Slavice Terzić, tužiteljice Tužilaštva BiH, Škrbić je kazao da su ova četvorica optuženih bili na postrojavanju koje je vršio Miroslav Paraš prije polaska u pratnju konvoja 21. augusta 1992. godine. Paraš je u međuvremenu preminuo.

"Tog dana Paraš je postrojio jedinicu i saopštio da trebamo pratiti konvoj. Mene i još petoricu je rasporedio za Trnopolje. Odvezli smo se u žutom kombiju, vozio ga je Knežević. On se vratio, a mi smo ostali da čekamo komandira tog sabirnog centra. Tu je bilo pet autobusa, ljude su u autobuse uvodili ti stražari sabirnog centra, a nakon toga je u svaki autobus ušao po jedan pripadnik interventnog voda", kazao je Škrbić Dodao je da su autobusi koji su krenuli iz Trnopolja u Kozarcu sačekali konvoj iz Tukova (općina Prijedor), da im se priključe. Škrbić je također rekao da u njegovom autobusu nije bilo pljačkanja civila, te da se autobus dva puta kvario na putu prema Korićanskim stijenama.

Škrbić je odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća kazao da u povratku ka Prijedoru nije vidio krv i leševe, jer je bio "sumrak i šuma".

"Nepoznata mi je cijela situacija na Korićanskim stijenama, šta se desilo i kako se desilo", kazao je Škrbić.

Nasatavak suđenja zakazan je za 17. mart, kada će u korist optuženih svjedočiti Željko Stojnić, nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora za zločin na Korićanskim stijenama.