Radionica u Mostaru
0

Skinuta oznaka tajno sa izvještaja Ministarstva odbrane

SRNA
Mostar
Mostar
Komisija za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH dobila je izvještaj Ministarstva odbrane BiH o prodaji i uništavanju naoružanja, sa kojeg je danas skinuta oznaka tajnosti, pa će se ovo pitanje uskoro naći na sjednici Komisije.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg ove komisije Šefik Džaferović rekao je Srni da će se nakon te sjednice više znati o ovoj problematici.

Džaferović je, na konferenciji za novinare povodom radionice na temu "Status implementacije Odluke Predsjedništva BiH o principima rješavanja viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih naprava u Oružanim snagama BiH", a prilikom izlaganja izvještaja o preduzetim aktivnostima na uništavanju i prodaji viška naoružanja u BiH, rekao da je u BiH trenutno na raspolaganju 31 600 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava svih kalibara.

Od toga će, kaže Džaferović, 7 500 tona biti potrebno Oružanim snagama BiH, a višak od oko 24 000 tona  treba riješiti. 

"Od toga je, prije uspostavljanja Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, ugovorima entitetskih ministarstva prodato oko 4 000 tona municije, što znači da je višak oko 20 000 tona i postoji tim koji prati tehničko stanje municije i sredstava i odlučuje šta je za uništavanje", rekao je Džaferović.

On je pojasnio da se odluke sa radionice, koja je održana u martu u Zenici, a koje su se ticale formiranja i rada timova za uništavanje i prodaju viška municije i njeno vraćanje  entitetima "uglavnom poštuju". 

Na  konferenciji je postavljeno i pitanje bezbjednosti stare i neispravne municije koje, prema riječima pomoćnika za nabavku i logistiku ministra odbrane Trpimira Repca, u BiH ima oko 3 100 tona. 
On je istakao da je kontrolama utvrđeno da je ta municija, koja se nalazi u skladištima Oružanih snaga BiH, nestabilna i da predstavlja opasnost za okruženje, jer postoji mogućnost od detonacije, te da je od 2008. do prije 15 dana postojao zastoj u njenom uništavanju.  

"Imamo projekt sa UNDP-om koji snosi sve troškove uništavanja. Zbog sumnji koje su iznesene na preduzeća namjenske industrije, gdje je SIPA-a preduzela istražne radnje i izuzela svu dokumentaciju iz ministarstva odbrane, uspjeli smo otkloniti ipak sve nejasnoće i prepreke i krećemo koliko danas, jer je ministar potpisao odluku o nastavku uništavanja u privrednim subjektima", rekao je Rebac. 

Amna Berbić iz UNDP-a, povodom navoda da je UNDP upoznat o  nelegalnim radnjama prilikom prodaje i uništavanja municije, rekla je da nemaju  dokaze  da je bilo nelegalnosti. 

Član Komisije za odbranu i bezbjednost Adem Huskić ipak kaže da pitanje naoružanja u BiH nije problematično, kao u nekim zemljama okruženja. 

"Uništavanje je važan korak ka EU i NATO i važno je bezbjednosno pitanje BiH. Imamo četiri fabrike kapaciteta od 6,5 tona godišnje i za tri do četiri godine možemo završiti sa uništavanjem municije. Krajnji rok je kraj 2013. da se oslobodimo viška i riješimo veliki problem", rekao je Huskić. 

Na radionici je nastavljeno izlaganje predstavnika preduzeća iz Doboja, Sarajeva, Bugojna i Viteza, koja rade na uništavanju viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava.