Čeka se prijedlog čelnika FBiH
0

Škaljić: Temelj pravnog sistema svake zemlje je Ustavni sud

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Temelj pravnog sistema svake zemlje je Ustavni sud, i kada on ne funkcionira onda su ugroženi osnovni principi reguliranja pravnog sistema, rekao je danas u Sarajevu u izjavi za medije predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić.

Kada je u pitanju FBiH, dodao je, svako odugovlačenje u izboru sudija Ustavnog suda FBiH je krupna šteta.

"Onog trenutka kada institucija izvršne vlasti, odnosno predsjednik i potpredsjednici FBiH, pošalju prijedlog sudija mi ćemo promptno reagirati i omogućiti kompletiranje Ustavnog suda i biranje Vijeća za provjeru kapaciteta vitalnog nacionalnog interesa", rekao je.

Očekuje zasjedanje čim prijedlog dođe u Dom naroda te je dodao da se usvojena odluka upućuje Ustavnom sudu FBiH, a da Ustavni sud vraća prijedloge za sastav Vijeća kako bi ih verificirala oba doma.

"Sve se to može obaviti u roku od šest do osam dana", dodao je.

Pojasnio je i proces koji treba proći kako bi došlo do smjene ministara u Vladi FBiH, a koji je usko vezan s izborom sudija Ustavnog suda FBiH.

"Zavisno od odluke Vijeća, odnosno, ako odluke Parlamenta FBiH ostanu na snazi, predsjedniku FBiH se upućuje novi prijedlog sastava Vlade FBiH i mandatara. On će, kada imenuje takvu Vladu poslati Predstavničkom domu svoj prijedlog na potvrđivanje i mi ćemo odmah sazvati sjednicu", objasnio je Škaljić.

U optimalnim uvjetima, Škaljić očekuje da bi ovaj proces mogao biti završen za mjesec dana.