BiH
0

Sjednica VSTV-a BiH, u fokusu izbor potpredsjednika i novih članova Vijeća

FENA
Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) danas je na sjednici ponovno ukazalo povjerenje dosadašnjoj potpredsjednici te institucije Jadranki Lokmić-Misirača, koja je izabrana na tu poziciju i za naredni mandatni period.

Kako je Feni kazala glasnogovornica VSTV-a BiH Marjana Popović, u dosadašnjem toku sjednice razmatrano je i pokretanje procedure izbora pet novih članova Vijeća, usljed isteka mandata članovima koji se trenutno nalaze na tim pozicijama.

VSTVBiH je u vezi s tim utvrdio odgovarajuće kriterije koji se odnose na nacionalnu i spolnu pripadnost kandidata za članove te institucije.

U sklopu procedure izbora novih članova VSTV-a BiH će, kako je zaključeno, obavijestiti Vrhovni sud FBiH, kantonalna tužiteljstva, pravosudnu instituciju Brčko-Distrikta BiH, Sud BiH i Advokatsku komoru FBiH, koji su u skladu sa zakonom involvirani u taj proces.

Prema prijedlogu dnevnog reda, VSTV bi trebao razmatrati i informacije u vezi s Mišljenjem na Prijedlog Akcionog plana za provođenje Strategije za reformu sektora pravde u BiH za razdoblje 2014 - 2018 godina, odnosno nastavkom monitoringa ove strategije i akcionog plana.

Među ostalim, članovi VSTV-a će se očitovati o formiranju komisije za intervju s kandidatima za poziciju sudije u Ustavnom sudu FBiH i uvođenju CMS modula za izdavanje uvjerenja o nevođenju krivičnog postupka.

Na dnevnom redu dvodnevne sjednice VSTV-a BiH je i donošenje odluka u vezi s istekom mandata, odnosno imenovanjima nositelja pravosudnih funkcija u BiH.