NSRS i Vijeće naroda RS
0

Sjednica o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda RS razmatraće danas inicijative Kluba Bošnjaka za pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na četiri dokumenta koja je usvojila Narodna skupština RS.

Riječ je o Strategiji razvoja lokalne samouprave u RS za period od 2009. do 2015. godine, Zakon o dopunama Zakona o premjeru i katastru nepokretnosti, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o održavanju premjera i katastra zemljišta i Zakon o matičnim knjigama.

Početak sjednice najavljen je za 12.00 sati. 

Sjednici će prethoditi sjednica Predsjedništva Vijeća naroda RS u 9.00 časova, kao i sjednice klubova delegata iz reda srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda u 11.00 časova gdje će se razmatrati akti usvojeni na 34. redovnoj sjednici Narodne skupštine RS održanoj 23. i 24. novembra. 

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS  od polovine jula  odbija  da  učestvuje u radu Vijeća, dok se o njihovoj apelaciji za ocjenu ustavnosti Poslovnika Ustavnog suda RS ne izjasni Ustavni sud BiH.

Bošnjaci su nezadovoljni odlukom Ustavnog suda RS kojom je utvrđeno da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u Zakonu o teritorijalnoj organizaciji RS kojim je iz naziva opština Kostajnica i Brod izbrisan pridjev "bosanski". 

Klub Bošnjaka smatra da je takvu odluku omogućio Poslovnik o radu Ustavnog suda RS, ali je njihov zahtjev za privremenu suspenziju Poslovnika Ustavni sud BiH 21. novembra odbio kao neosnovan, a rasprava će biti nastavljena 29. i 30. januara 2010. godine. 
Predsjedavajući Kluba Srba u Vijeću naroda RS Staša Košarac rekao je da nije sporno pravo na pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka, ali da jeste sporan njihov bojkot rada u plenarnim sjednicama Vijeća. 

"Nemamo pravo da ne radimo u očekivanju odluke Ustavnog suda BiH jer se Vijeće kao kolektivni organ nije obratilo niti će se ikad obraćati Ustavnom sudu BiH", rekao je Košarac.

Ustavni sud RS 8. jula je utvrdio da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS.

Predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko ovu odluku obrazložilo je i činjenicom da pridjev "bosanski" potiče od naziva BiH koja je zajednička za tri konstitutivna naroda i ostale građane, te da je nesumnjivo da se podjednako odnosi na sve građane, a ne isključivo na bošnjački narod.