BiH
0

Sjedinjenje Države pozdravile usvajanje ustavne reforme u BiH

FENA
Sjedinjene Države pozdravile su sporazum bošnjačkih, srpskih i hrvatskih lidera na jačanju centralne vlade, koji bi pomogao približvanju zemlje normama EU i trebao bi biti na snazi u vrijeme oktobarskih izbora.

Sedam vodećih bh stranaka dogovorilo se u subotu oko plana koji uživa američku podršku o smjeni tročlanog Predsjedništva manje uticajnim rotirajućim položajem jedinstvenog predsjednika i dvojice potpredsjednika koje bi izabrali oba doma parlamenta, a ne bi se birali direktnim glasanjem.

Subotnji sporazum o reformi države također ima za cilj uspostavu proširenog parlamenta u vrijeme kada se održavaju izbori u oktobru.

Sjedinjene Države pozdravile su ovaj sporazum kao značajan korak naprijed.

"Ovo su značajni prvi koraci ka moderniziranju struktura uspostavljenih Dejtonskim mirovnim sporazumom i ka stvaranju funkcionalnije države spremne da zauzme svoje mjesto u euroatlanskim integracijama", izjavio je novinarima portparol State Departmenta Sean McCormack, javio je Reuters.

"Očekujemo brzo parlamentarno usvajanje ovih reformi tako da one budu na snazi za opće izbore u oktobru ove godine", izjavio je McCormack.