Potočari
0

Sjećanje na prvu dženazu i žrtve srebreničkog genocida

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Majke Srebrenice, članovi porodica i prijatelji žrtava, u Memorijalnom centru Potočari su na dostojan način odali poštu svim ubijenim Bošnjacima. Udruženje "Srebreničke majke" bilo je inicijator podsjećanja na prvu zajedničku dženazu i na sve žrtve srebreničkog genocida.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja, izjavila je da je ovo jedan od najtužnjih dana za majke Srebrenice, za koje je i svaki drugi dan težak, posebno za one koje očekuju da se pronađu i identifikuju njihovi najmiliji.

U Memorijalnom centru Potočari, koji je 20. septembra 2003. godine zvanično otvorio Bil Klinton, bivši američki predsjednik, do sada je ukopano 3.749 Bošnjaka. Među njima je i muž Fadile Efendić iz Potočara koja još traga za posmrtnim ostacima sina.

"Muž mi je ukopan na današnji dan, a još tragam za kostima sina. Ne znam do kada će to potrajati. Neko se igra s našom sudbinom, a mi smo svaki dan u neizvjesnosti i mnoge majke, zbog bolesti i starosti neće ni dočekati da im se njihovi sinovi pronađu", izjavila je Fadila Efendić.

Članovi udruženja i porodica žrtava položili su cvijeće na mezarje i spomen-obilježje, a zatim je za sve žrtve srebreničkog genocida proučen tevhid, koji je vodio glavni srebrenički imam Damir ef. Peštalić.