BiH
0

Sjećanje na kozarsku epopeju

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da je obilježavanje 68 godina od Bitke na Kozari i 65 godina od pobjede nad fašizmom, koje je danas organizovano na Mrakovici, jedan patriotski čin i poziv svim narodima u BiH na mir i slobodu.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
"Narodni zbor na Kozari nije samo manifestacija koja treba da osvježi sjećanje na krvavu borbu iz 1942., već i da pokažemo da njegujemo slobodarske tradicije zbog kojih smo nekada i kažnjavani", naglasio je Kuzmanović na Mrakovici prilikom obilježavanja značajnih datuma iz prošlosti.
Predsjednik Kuzmanović rekao je da ova manifestacija objedinjuje vrijednosti borbe protiv fašizma, oslobođenja i otadžbinskog rata kojima su ciljevi bili sloboda, mir i prosperitet. 

	U organizaciju obilježavanja godišnjice Bitke na Kozari i 65 godina od pobjede nad fašizmom, uključila se i Ambasada Ruske Federacije u BiH, a ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko izrazio je svoje poštovanje veteranima Drugog svjetskog rata i istakao zajednički doprinos svih naroda koji su činili antihitlerovsku koaliciju. 

On je naveo da su evropske vrijednosti - demokratija, sloboda izbora, nedopustivost nametanja tuđih odluka i slobodna saradnja utemeljene tokom Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Republičkog odbora SUBNOR-a Blagoja Gajić podsjetio je da je Bitka na Kozari počela 10. juna 1942. godine i trajala 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu Kozare, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Bitka na Kozari počela je 3. jula 1942. godine kada su malobrojne partizanske jedinice, braneći narod u zbijegu, uspjele da probiju neprijateljski obruč i izvuku se prema planini Grmeč. Neprijateljski obruč na jugozapadnom dijelu Kozare, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe, uspjelo je da probije samo nekoliko stotina boraca sa dijelom stanovništva, dok je zarobljeno 68.000 ljudi od kojih su mnogi završili u logorima. 
Spomen park Kozara prikupio je nepotpuni spisak od 33.398 pobijenih kozaračkih civila, dok sudbina mnogih nestalih ni do danas nije poznata. Kozaračka ofanziva, koja je počela 10. juna 1942. godine, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora, jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.  

U Bici na Kozari, koja je postala simbol partizanskog otpora i stradanja, učestvovalo je oko 3.500 partizanskih boraca koji su se suprostavili znatno snažnijem neprijatelju.