Pohod od 48 kilometara
214

Sjećanje na Grebak - put spasa: Planinari prošli stazama koje su u ratnim godinama značile život

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Planinarski klub "Goražde – Maglić" organizirao je 26. ljetni pohod "Grebak – put života", kako bi sačuvali sjećanje na Grebak koji za stanovnike Goražda, uz mnoge druge bitke i događaje koji su obilježili tragično vrijeme agresije, predstavlja epopeju odbrane BiH.

Oko 50 učesnika ovogodišnjeg pohoda prošlo je stazama Grepka i Kacelja koje su u najtežim ratnim uslovima značili spas za stanovnike opkoljenog grada.

"Ove godine imamo učesnike iz Sarajeva, Gradačca i drugih krajeva BiH i zajedno smo prošli dionicu kojom su tokom rata prolazile na hiljade ljudi, usput se zadržavajući na mjestima stradanja kako bi odali počast. Za sve učesnike pohoda održan je i historijski sat na Rudoj Glavi", kazao Zajko Šovšić, predsjednik ovog planinarskog kluba.

U klubu koji tradicionalno organizuje ljetni i zimski pohod ističu da je sjećanje na Grebak trajna obaveza. Podsjećaju da su mnogi iz opkoljenog Goražda otišli putem Grepka, snabdijevali se hranom i municijom, a mnogi su na tom putu ostavili svoje živote stradajući od hladnoće, iscrpljenosti i u neprijateljskim zasjedama. Prolazeći dionicom dugom oko 48 kilometara koja je u ratnom periodu značila put spasa, ali i put smrti, učesnici pohoda zaustavljali su se na mjestima stradanja koja su obilježena kao trajni podsjetnik na ta vremena, odajući počast žrtvama Grepka.

"Znamo koliko je Grebak značio u opkoljenom Goraždu i da su na tom putu života mnogi pronašli spas donoseći hranu svojim porodicama ili odlazeći dalje. Nažalost mnogo je onih koji su na tom putu izgubili svoje živote u zasjedama i minskim poljima. Ovo je način da od zaborava sačuvamo to vrijeme i sjećanje na ljude koji više nisu sa nama. Uz ostalo, delegacija Vlade BPK na čelu sa premijerom Edinom Ćulovom položila je cvijeće i na šehidsko mezarje u naselju Faočići gdje su ukopana četiri Zlatna ljiljana", kazao je Avdo Mirvić, ministar za boračka pitanja.

Obišli su i šehidska mezarja u Faočićima, Goršić polju, Vejskoj kosi –Jasen, Šehovićima te Haništu u Zorovićima gdje je odata počast braniocima ovih prostora.

Prije nekoliko dana obilježena je i 30-ta godišnjica pogibije Hasana Turčala Brzog i saboraca na šehidskom mezarju Kahrimani u Pazariću.

Hasan Turčalo bio je prvi koji je 6.maja 1992.godine prošao tzv. putem spasa od sela Zorovići do Grepka koji je u ratnim godinama značio život za šire područje Goražda i njegovo stanovništvo. Bio je vodič koji je predvodeći kolone ljude vrletima Grebka na ovaj način spasio hiljade ljudi, s obzirom da je Grebak u najtežim godinama rata bio jedina veza sa svijetom stanovnicima opkoljenog Goražda. Putovanje bi se organiziralo noću, u koloni koja bi pješačila kilometrima kako bi se, na Grebku, snabdjeli hranom i lijekovima. Nailazili su na zasjede agresora i minska polja pa je jedan broj ljudi nestao u bespućima planine, smrznuo se, izgubio ili je zarobljen. Svoj život na Grepku je okončao i Hasan Turčalo.