BiH
0

Sjećanje na bebu Mateu Jurić, prvu civilnu žrtvu rata u Zenici

Piše: E. Mehić
U zeničkom naselju Radakovo danas je​ više desetina Zeničana​ oda​lo​ počast prvoj civilnoj žrtvi rata iz ovog grada, Matei Jurić, koja je 13. maja 1992. godine poginula od hica iz vatrenog oružja za vrijeme blokade vojne kasarne na Bilimišću.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U prigodnom programu u okviru obilježavanja 22. godišnjice od pogibije dvogodišnje Matee, prisutni su se prisjetili tog kobnog dana kada se dogodio incident između jedinica JNA,​ koje su bile smještene u vojnoj kasarnoj u Zenici​,​ i pripadnika Teritorijalne odbrane. U incidentu je pogođena dvogodišnja Matea​,​ koja je sa majkom Slavicom prolazila putem.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Nakon prisjećanja, cvijeće su na spomen-obilježje položile delegacije općinskih odbora političkih stranaka, ​članovi ​Udružen​j​a civilnih žrtava rata, članovi Patriotske lige te brojni drugi. Obilježavanju godišnjice stra​da​nja prisustvovali su i učenici Osnovne škole "Skender Kulenović", koji su također položili cvijeće na spomen-obilježje.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Istraga u vezi sa stradanjem Matee Jurić je 2006. godine iz Kantonalnog tužilaštva Zenica prebačena u nadležnost Tužilaštva BiH.