Poseban dan
152

Sjećanje i suze radosnice: U Narodnoj kuhinji "Stari Grad" na današnji dan skuhan je prvi obrok

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Narodna kuhinja "Stari Grad" iz Sarajeva danas obilježava 26. godišnjicu postojanja, što je poseban dan za tetku Zilhu i 1.200 korisnika kuhinje kojima će biti podijeljeni paketi s brojnim namirnicama.

Kao i ranijih godina, tetka Zilha pustila je suze radosnice prisjećajući se svega kroz šta je prošla sa svojim korisnicima i uposlenicima.

"Zajedno smo počeli i zajedno su nam prolazile godišnjice. Izdržali smo dosta toga. Danas imamo nafake. Jutros smo svim korisnicima dali kilogram šećera, kolače, grah sa suhim mesom, peškire, zidne satove, po 200 grama kafe, po kilogam jabuka i po kilogram sirovog mesa. Uzbuđena sam. Malo ko u BiH danas može podijeliti ovakvo nešto kao mi, a da nikome nije ni marku dužan", kazala je Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha, koja je dugi niz godina na čelu ove kuhinje.

Prvi obrok u ulici Halači 6 na Baščaršiji skuhan je 27. marta 1992. godine za potrebe stanovnika tada opkoljenog grada, što se uzima kao zvaničan datum formiranja Narodne kuhinje "Stari Grad".

Otvaranja kuhinje danas se zajedno s tetkom Zilhom prisjetio i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić. Kako je kazao, Narodna kuhinja "Stari Grad" ne pokriva samo općinu u kojoj se nalazi, već hrani korisnike i iz drugih općina.

"Značaj ove ustanove je ogroman. Međutim, naša želja je da se smanjuje broj korisnika i narodnih kuhinja, što se, nažalost, ne dešava proteklih godina", rekao je Hadžibajrić.

Godišnjicu rada kuhinje obilježila je i ministrica za rad, socijalnu politiku i raseljene osobe KS Amela Dautbegović.

"Drago mi je danas biti s ovim ljudima i velikom humanisticom tetkom Zilhom koja je dala ogroman i nesebičan doprinos za razvoj kuhinje", istakla je Dautbegović.

Danas je potpisan i sporazum o dodjeli godišnjeg granta Narodnoj kuhinji "Stari Grad" u iznosu od 40.000 KM. Tetka Zilha podsjetila je kako će svi korisnici svaki dan dobijati čitav hljeb, dok će velika donacija Kanađanina porijeklom iz BiH biti raspoređena isključivo za hranu.