BiH
0

Situacija u BiH i regiji nepovoljna za konstruktivne aktivnosti na promjeni ustava BiH

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Socijaldemokratska unija BiH (SDU) traži od patriotskih političkih stranaka i OHR-a da u ovom trenutku cjelokupnu aktivnost usmjere prema neodložnoj reformi policije kako bi se stekli uvjeti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Ova stranka je mišljenja da tek s potpisivanjem ovog sporazuma u kvalitetno novim političkim okolnostima treba ući u razgovore o izradi novog ustava BiH, saopćeno je.

Predsjednik SDU-a Sejfudin Tokić ocjenjuje u svojoj izjavi da je ukupna politička situacija u našoj zemlji i konstalacija odnosa u regiji izrazito nepovoljna za konstruktivne aktivnosti na promjenama Ustava BiH zasnovanim na evropskim principima.

On je mišljenja da dio međunarodne zajednice, usljed predstojećeg rješavanja pitanja Kosova, popustljivo djeluje prema srpskim nacionalističkim politikama koji, u okrilju dominacije Šešeljeve radikalne stranke u Srbiji i šovinističke retorike Dodika u RS-u, pokušavaju iskoristiti politički tenutak za trajnu ustavnu legalizaciju RS-a kao isključivo entiteta srpskog naroda.

Tokićeva je ocjena da bi razgovore o novom ustavu u ovom trenutku vlasti iskoristile kao pogonsko gorivo za novi val nacionalističkih isključivosti i skretanja pažnje javnosti s ključnih pitanja povećanja nezaposlenosti, nekritički rasprodaje državne imovine i ukupne teške ekonomske i socijalne situacije, navodi se u saopćenju.