BiH
1

Situacija na požarištima u BiH i dalje teška

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Situacija na požarištima u Bosni i Hercegovini danas je slična situaciji koju smo imali prethodnih nekoliko dana.

"Jedino lošija novost jeste da trenutno možemo imati u toku dana samo dva helikoptera na raspolaganju i to jedan helikopter Oružanih snaga BiH i jedan turski helikopter.

Drugi helikopter OSBiH se nalazi na redovnom tehničkom kontrolnom pregledu i nadamo se da će biti uskoro stavljen u funkciju", kazao je Feni pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Što se tiče situacije na terenu, najteža situacija je na području Hercegovine i to na području Konjica, Jablanice i Mostara u Federaciji, a u Republici Srpskoj na području Trebinja, Nevesinja i Istočnog Mostara.

"Raspoloživi helikopteri su prema tom principu i usmjereni na požarišta. Helikopter Oružanih snaga djeluju na području Trebinja, a helikopter Republike Turske na području Konjica. Ukoliko bude potrebe bit će prebačeni na područje koje bi bilo prioritetnije", kazao je Agić.

Prema njegovim riječima, danas će biti nastavljeno djelovanje kolega iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, Republike Srbije na području općine Višegrad. Ova saradnja i njihovo djelovanje je u skladu sa sporazumom između BiH i Republike Srbije o saradnji u uvjetima pripriodnih i drugih nesreća.

"Oni će u sklopu akcije gašenja požara u rejonu Tare i danas, kao i jučer, vršiti gašenje na području BiH i to na požarom zahvaćenom području planine Stari vlah kod mjesta Panjak u blizini Donjeg Vardišta, što je četiri kilometra u unutrašnjosti teritorije BiH.

Djelovat će jednim helikopterom MUP-a Republike Srbije i avionom za gašenje požara Ruske Federacije", kazao je Agić.

Dodao je da imaju informacije i o dva nova požarišta i to na području Čitluka i Livna, tako da su primili zahtjeve od Federalne uprave Civilne zaštite za pomoć i podršku i tim krajevima.

"Situacija je trenutno pod kontrolom, nemamo nikakvih obavijesti o eventualnom ugrožavanju domaćinstava i ljudskih života i nadamo se da će tako i ostati i da će situacija u narednim danima biti bolja", kazao je Agić.