BiH
0

SIPA traži odgovorne osobe za skrivanje vojnog naoružanja u Tešnju

FENA
Dio nađenih granata kod Tešnja (Foto: Klix.ba)
Dio nađenih granata kod Tešnja (Foto: Klix.ba)
Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) i danas nastavljaju aktivnosti radi pronalaženja odgovornih osoba koji se mogu dovesti u vezu sa skrivanjem vojnog naoružanja na području općine Tešanj, potvrdila je Feni policijski službenik SIPA-e Kristina Jozić.

Naime, na lokalitetu Trešnjev panj, u blizini Crnog vrha kod Tešnja pronađene su 652 granate.

"Nastavlja se višemjesečna istraga, a također, SIPA radi na pronalaženju svih lokaliteta na kojima bi se mogla nalaziti skrivena minsko-eksplozivna sredstva i na pronalaženju odgovornih osoba umiješanih u ove nezakonite aktivnosti", naglasila je Jozić.

Dva deminerska tima Federalne uprave civilne zaštite izvršili su deminiranje terena na kojem su pod zasad nepoznatim uvjetima bile odložene 652 granate.

Nakon završetka radnji, stručnjaci civilne zaštite pregledali su kompletan teren i na sigurno mjesto odložili pronađena eksplozivna sredstva.

Pronađene su dvije vrste kumulativnih granata i po jedna vrsta dimnih, rasprskavajućih i osvjetljavajućih granata te je utvrđeno da je na lokaciji odloženo i puno neeksplodiranih minskih sredstava koja su uklonjena deminiranjem terena.