BiH
0

SIPA pretresla šest lokacija u Mostaru, Neumu i Širokom Brijegu

FENA
Policijski službenici Regionalnog ureda Mostar jučer su u saradnji s policijskim službenicima Granične policije BiH, službenicima Uprave za indirektno oporezivanje, policijskim službenicima MUP-a HNK-a te Zapadnohercegovačkog kantona, radeći po naredbama Suda BiH, izvršili pretres na šest lokacija u Širokom Brijegu, Neumu i Mostaru, saopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Izvršenim pretresom, kako se navodi, pronađeno je i privremeno oduzeto 39 484 CD, DVD i audio kaseta te 35 komada tehničke opreme za snimanje, reprodukciju i umnožavanje nosača zvuka i slike.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "nedozvoljeno korištenje autorskih prava" slobode su lišeni: I.M., A.B.,M.J., A.P. i R.G.

Nad spomenutim osobama izvršena je kriminalistička obrada te su nakon uzimanja izjava, uz dogovor s nadležnim tužiocem Tužilaštva BiH, pušteni na slobodu.

U realizaciji naredbi Suda BiH učestvovalo je 54 pripadnika bh. agencija za provođenje zakona, od kojih 21 policijski službenik SIPA-e i 33 pripadnika gore navedenih agencija, stoji u saopćenju Državne agencije za istrage i zaštitu.