BiH
95

SIPA na području Sarajeva uhapsila 16 osoba

Piše: Am. Dž.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U jutarnjim satima SIPA je u Sarajevu započela dvije akcije kodnih naziva "Coral“ i "Tango“, a uhapšeno je 16 osoba.

Kako je javio reporter portala Klix.ba, pripadnici SIPA-e nalaze se u ulici Himze Polovine na Bjelavama.

"Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros su započeli realizaciju operativnih akcija kodnih naziva 'Coral' i 'Tango' koje provode paralelno na području Sarajeva. Na terenu se nalazi više od 100 policijskih službenika SIPA-e", saopćeno je iz SIPA-e.

U okviru akcije "Coral“ slobode je lišeno deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 342. KZ FBiH "Organizirani kriminal“ u vezi s krivičnim djelima porezne utaje, ugrožavanja sigurnosti, sprečavanja službene osobe u vršenju službene radnje, oštećenja tuđe stvari, teške krađe i organiziranja otpora, a prvoosumnjičeni dovodi se u vezu i s navođenjem na prostituciju.

U toku su pretresi objekata na 10 lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja dodatnih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

U okviru akcije "Tango“ slobode je lišeno pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo navođenja na prostituciju.

"Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, a rezultat su višemjesečnih istraga koje su proveli istražitelji SIPA-e pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva", navode iz SIPA-e.