BiH
80

U akcijama SIPA-e uhapšeni ucjenjivači i svodnici

Piše: Am. Dž.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
U prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas je privedena većina uhapšenih u akcijama SIPA-e Coral i Tango, potvrđeno je za portal Klix.ba.

"Još uvijek prikupljamo informacije od kolega s terena. Skoro svi osumnjičeni u ovim akcijama dovedeni su u naše prostorije", rekla je za Klix.ba Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

Podsjećamo, SIPA je jutros u Sarajevu uhapsila 16 osoba, 11 za utaju poreza i organizovani kriminal, a pet za navođenje na prostituciju.

U akciji "Coral" slobode je lišeno 11 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 342. KZ FBiH "Organizirani kriminal" u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja, ugrožavanje sigurnosti, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, oštećenje tuđe stvari, teška krađa i organiziranje otpora, dok se prvoosumnjičeni dovodi u vezu i sa navođenjem na prostituciju. Slobode su lišene osobe inicijala A.Č. (1974), A.H. (1977), M.P. (1971), V.A. (1965), J.K. (1977), S.B. (1963), J.Š. (1962), E.S. (1987), D.I. (1985), A.S. (1978) i H.M. (1977).

Među uhapšenima je i direktor hotela Holiday i vlasnik restorana Park prinčeva Alen Čengić.

"Prvoosumnjičena osoba u ovom predmetu, osoba inicijala A. Č., dovodi se između ostalog u vezu i sa krivičnim djelom navođenja na prostituciju, rekla je Jozić novinarima na današnjoj konferenciji za medije.

Ucjenjivali stečajnog upravnika i uposlenike hotela Holiday

Dodala je da se uhapšene osobe sumnjiči da su u periodu od jula 2014. do jula 2015. godine s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, a posredstvom pravnog subjekta Holiday resort d.o.o. Sarajevo, upravljale i raspolagale imovinom hotela Holiday, na način da su organizirali poslovanje hotela, zatim vršili kontrolu prihoda i rashoda, te na drugi način vršile kontrolu poslovanja ovog hotela.

"Također, pripadnici organizirane kriminalne grupe, koristeći razne vidove ucjena, zastrašivanja i fizičkih napada, usmjerenih prema ličnoj i imovinskoj sigurnosti privremenog stečajnog upravnika i uposlenika hotela Holiday, izazivali su strah i nepovjerenje kod ovih ljudi prema policijskim i pravosudnim strukturama u BiH", rekla je Jozić.

Osumnjičeni su također unajmili IT stručnjake i protivzakonito instalirali određene programe i aplikacije posredstvom kojih su prikrivali stvarne prihode i na taj način izbjegavali plaćanje poreza.

Odvozili djevojke na dogovorene lokacije

U akciji "Tango" slobode je lišeno pet osoba inicijala S.D. (1969), K.E. (1974), A.K. (1985), E.LJ. (1982) i S.Z. (1988) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo navođenje na prostituciju.

"Navedene osobe sumnjiči se da su učestvovale u organiziranju i vođenju pružanja seksualnih usluga na način da su posredovali u dogovaranju seksualnih usluga i odvozili djevojke na dogovorene lokacije. Za te usluge oni su naplaćivali 25 posto ukupne zarade", rekla je Jozić.

Više od 100 policijskih službenika SIPA-e učestvovalo je u današnjim akcijama.