BiH
0

SIPA i Granična policija dostavljat će izvještaje Odboru za žalbe građana PSBiH

FENA
Predstavnici Odbora za žalbe građana na rad policijskih službenika u policijskim tijelima BiH razgovarali su danas s predstavnicima Državne agencije za istrage i zaštitu i Granične policije BiH.

Tokom susreta razmijenili su informacije radi unapređenja saradnje u pogledu rješavanja žalbi građana na rad policijskih službenika Bosne i Hercegovine, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Imajući u vidu zakonske nadležnosti Odbora za žalbe građana na rad policijskih službenika u policijskim tijelima BiH, dogovoreno je da će Državna agencija za istrage i zaštitu i Granična policija BiH po načelu hitnog izvještavanja, dostavljati Odboru sve vrste prigovora građana na rad policijskih službenika BiH.

Također, predstavnicima Odbora je rečeno da će ova dva tijela policijske strukture u BiH prigovore dostavljati počevši od 1. marta, te da će izvještavati članove Odbora o fazi u kojoj se određeni predmet nalazi i načinu njegova rješavanja.

Sastanku su prisustvovali uime Odbora za žalbe građana PSBiH, Mate Miletić, predsjedavajući Odbora, zamjenici predsjedavajućeg Amela Bašić i Borislav Radić, te član Ermin Pešto.

Državnu agenciju za istrage i zaštitu su predstavljali direktor Mirko Lujić i Mirza Lišinović, pomoćnik direktora u Odjelu za unutrašnju kontrolu, a Graničnu policiju BiH Žarko Laketa, pomoćnik direktora Granične policije i Mugdin Vranac, načelnik Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu.