Dan intelektualnog vlasništva
0

Sine Qua Non zatražio izvinjenje od Instituta

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Agencija "Sine Qua Non" je danas u Sarajevu održala pres-konferenciju na kojoj je bilo riječi o Svjetskom danu intelektualnog vlasništva, kao i objavljenom spornom izvještaju Instituta za intelektualno vlasništvo BiH za period 2005.- 2010.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Sine Qua Non je predočio brojne greške koje su objavljene u izvještaju, te zbog toga zatražio javno izvinjenje od Instituta zbog nanošenja nesagledive štete Sine Qua Nonu, saopćeno je iz te agencije.

Zemlje članice Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo - WIPO, a čija članica je i Bosna i Hercegovina koju predstavlja Institut za intelektualno vlasništvo BiH, još 2000. godine su pokrenule inicijativu za održavanje Svjetskog dana intelektualnog vlasništva radi podizanja javne svijesti širom svijeta o ulozi intelektualnog vlasništva u svakodnevnom životu te da bi slavili doprinos inovatora i stvaralaca razvoju društva širom svijeta.

Svjetski dan intelektualnog vlasništva se slavi jednom godišnje, svakog 26. aprila još od 1970. godine (na datum stupanja na snagu Konvencije o uspostavljanju WIPO-a).

"Upravo na današnji dan zajedno sa svim građanima BiH želimo da obilježimo i 15 punih godina rada Agencije 'Sine Qua Non'", navodi se u saopćenju.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
"Sine Qua Non" je, kako se dodaje, uspjela da ustanovi sistem individualnog i kolektivnog ostvarivanja autorskih prava po najvišim međunarodnim standardima za šta je dobila i certifikat ISO 9001:2008. Taj certifikat jedina u regiji za individualno i kolektivno ostvarivanje autorskih prava u zemlji i inostranstvu ima "Sine Qua Non" d.o.o., a za industrijsko vlasništvo i to patente, male patente i žigove Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

Saopćeno je da je "Sine Qua Non" d.o.o. primljena u članstvo još jedne međunarodne organizacije - BIEM koja se bavi ostvarivanjem prava na reprodukciju. Članovi BIEM su 53 društva iz 57 zemalja. BIEM je osnovan 1929. i usko sarađuje sa CISAC-om. "Sine Qua Non" d.o.o. je ovog mjeseca upisana i u Registar Agencije za zaštitu ličnih podataka", navodi se u saopćenju.