Vlada RS
0

Sindikati ŽRS-a pozvani da uspostave saobraćaj

FENA
Zgrada Vlade RS-a
Zgrada Vlade RS-a
Vlada RS-a nije ni danas predložila konkretne mjere kako bi se uspostavio potpuno prekinuti željeznički saobraćaj u tom bh. entitetu, ali je podržala ministra saobraćaja i veza RS-a Nedeljka Čubrilovića, za koga je danas Štrajkački odbor svih sindikata u tom preduzeću zatražio utvrđivanje odgovornosti i zahtjev za moguću smjenu.

Nakon sjednice entitetske vlade, Čubrilović je saopćio da "Željeznice RS-a" moraju uspostaviti saobraćaj u skladu s odlukom o minimumu procesa rada, koju je donijela Vlada, kako bi se spriječilo nanošenje materijalne štete tom preduzeću i privrednim subjektima.

Sindikat je ranije odbio tu odluku entitetske vlade, jer bi na prugama i u vrijeme štrajka bilo oko 70 posto svih vozova.

Iako su sidnikati ranije isticali da je prekršen sporazum iz februara kada su prekinuli prvi štrajk, Čubrilović je saopćio suprotan stav.

“Vlada je konstatirala da je ispunila obaveze iz sporazuma sa strajkačkim odborom, iz februara, ali da druge dvije strane, sindikat i uprava, nisu ispunile svoj dio obaveza. Posebno je ukazano da rukovodstvo nije uspjelo da ispuni ono što je potpisano”, ustvrdio je Čubrilović.

Na pregovore sa sidnikatom spreman je nakon što se ispune minimalni uslovi rada u ŽRS-u, kao i da se zajedno s menadžentom i štrajkačkim odborom analizira stepen izvršenih obaveza iz februarskog sporazuma i nastave pregovori kako bi se našlo rješenje za funkcioniranje tog preduzeća koje grca u dugovima.

Čubrilović je potvrdio da su u Vladi svjesni štete koja nastaje za privredu, Željeznice FBiH i okruženja zbog potpune obustave saobraćaja, te nastoje upravo zbog toga da riješe problem.