Na sastanku s premijerom Nikšićem
0

Sindikat zatražio veću odgovornost poslanika Federalnog parlamenta

FENA
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine održala je danas sastanak s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH), što je nastavak kontinuiranog socijalnog dijaloga, a u svjetlu zahtjeva i zaključaka utvrđenih tokom i nakon sindikalnih protesta od 26. maja ove godine, saopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

U otvorenom razgovoru članova Vlade s premijerom Nerminom Nikšićem na čelu i članova Predsjedništva SSSBiH, koje je predvodio predsjednik Ismet Bajramović, napravljena je svojevrsna inventura do sada učinjenog na planu jačanja položaja radnika, izmjene zakonskih propisa koji bi išli u korist zaposlenih, jačanju reda na tržištu radne snage, zaštiti socijalnih prava i nizu drugih aktuelnih pitanja, koja posebnu težinu dobivaju u svjetlu trenutne ekonomske situacije kod nas i u svijetu.

Predstavnici sindikata su Vladi prezentirali analizu realizacije zahtjeva s protesta upozorenja, podijeljenu u tri dijela, i to evidenciju zahtjeva za usvajanje određenih zakona, među kojima vodeće mjesto zauzimaju Zakon o radu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku, Zakon o sigurnosti i zdravlju na radu i drugi, potom zahtjeva koji su se odnosili na primjenu postojećih propisa i pitanje donošenja određenih mjera.

Sindikalisti su, nakon dobivenog iscrpnog izvještaja o stanju u vezi s usvajanjem određenih zakona, zatražili veću odgovornost poslanika u Parlamentu FBiH uz konstataciju da najveći dio predloženih zakonskih rješenja često bezrazložno dugo stoji u parlamentarnoj proceduri, zahtijevajući da se ona ubrza.

Premijer Nikšić, uz konstataciju da je Vlada na tom planu uradila najveći dio svojih obaveza, predložio je da se evidentiraju svi zakoni koji su u različitim fazama parlamentarne procedure te da se Parlamentu FBiH uputi zajedničko pismo Vlade i SSSBiH u kojem će se insistirati da se oni razmotre i što prije usvoje.

Također, nakon iznošenja pozitivnih primjera koordinacije rada određenih federalnih ministarstava koja nemaju pune ingerencije na nivou kantona, Nikšić je predložio da se održi zajednički sastanak s premijerima svih kantona i predstavnicima rukovodstva sindikata, koji je zakazan za 17. septembar.