BiH
0

Sindikat solidarnosti TK: Odluka o povećanju paušala zastupnicima je drska i nemoralna

FENA
Skupština TK (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Skupština TK (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Sindikat solidarnosti uputio je otvoreno pismo predsjedniku Skupštine Tuzlanskog kantona Senadu Aliću u kojem ga poziva da stavi van snage odluku Administrativne komisije Skupštine TK, čiji je Alić predsjednik, o povećanju paušala skupštinskim poslanicima u iznosu od 20 posto.

"Ovu odluku smatramo drskom, nemoralnom i provokativnom, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi naš kanton, kao i većina njegovih građana. Ne znamo da li ste svjesni svih mogućih negativnih posljedica koje bi mogla proizvesti ova vaša ishitrena i ničim utemeljena odluka", naveo je Sindikat solidarnosti u pismu.

Pitaju predsjednika Skupštine TK da li je svjestan da ta odluka može biti inicijalna kapisla koja će, kako navode, "potpuno opravdano zapaliti bure baruta građanskog nezadovoljstva".

"Tu eksploziju, u to smo potpuno sigurni, više niko ne bi mogao kontrolirati, a njene posljedice bi mogle destabilizirati ne samo naš kanton, nego i čitavu državu, pa i kompletnu regiju. Da li ste svjesni poruke koju su građanke i građani ovog kantona i ove države poslali prošlogodišnjim protestima i da li ste svjesni da ste ovim potezom poništili ono za što se narod teškom mukom izborio", ističe se u otvorenom pismu.

Iz Sindikata solidarnosti poručuju da je odlukom o povećanju paušala, koja je donesena nakon što je Tuzlanski kanton kreditno zadužen za dodatnih 20 miliona konvertibilnih maraka, bačena rukavica u lice svim ugroženim i poniženim građanima.

"Poruke je jasna: ima budžetskih para za poslanike, kojima je taj paušal samo dodatni izvor prihoda, a nema ih za radnike Aide, Livnice Čelika, TTU-a, Dite, Konjuha, Gredelja i brojnih drugih, koji mjesecima, a neki i godinama, ne dobijaju plate, niti im se uplaćuju doprinosi i zdravstveno osiguranje", navodi se u pismu.

Sindikat solidarnosti "ultimativno zahtijeva" od predsjednika Skupštine TK da u roku od sedam dana stavi ovu odluku van snage, u suprotnom, upozorava, javno će pozvati sve građane na masovne proteste u srijedu, 25. marta koji će trajati "sve do ispunjenja ovog i ostalih radničkih i narodnih zahtjeva".

"Ovaj ultimatum ujedno je i upozorenje na moguće posljedice takvih protesta, za koje će krivica biti isključivo vaša, gospodine Aliću", poručio je u otvorenom pismu predsjednik Sindikata solidarnosti Sakib Kopić.