BiH
0

Sindikat Rudnika Zenica najavljuje generalni štrajk

FENA
RMU Breza
RMU Breza
Sindikat radnika Rudnika Zenica najavio je danas generalni štrajk ukoliko do 15. maja ne bude isplaćen topli obrok i aprilska plata.

Kako je rečeno danas na press konferenciji Sindikata, Rudnik Zenica u posljednje četiri godine nije imao ozbiljnijih obustava rada, izuzev par manjih protesta koji su rješavani unutar Rudnika.

"Međutim, moguće kašnjenje i smanjenje plata najavljeno na zajedničkom sastanku sa rukovodstvom preduzeća, nije moguće riješiti unutar Rudnika bez značajnije pomoći vladajućeg Društva i nadležnih institucija Federacije BiH", kazao je predsjednik Sindikata RMU Zenica Mehmed Oruč.

Osim mogućeg smanjenja plata, Uprava je poslala na čekanje sto radnika, za što u Sindikatu ne vide opravdanja, jer pojedini radnici nisu ni godišnji odmor iskoristili po pet godina.

Kako je kazao Oruč, podrška najavljenom štrajku stigla je i od Upravnog odbora Samostalnog sindikata rudara Federacije BiH a 19. aprila obavijestili su o tome Upravu preduzeća i upoznali rukovodstvo sa svojim zahtjevima.

Sada je, kažu u Sindikatu, za očekivati početak pregovora o postavljenim zahtjevima, no, ukoliko do 15. maja ne dođe do isplate toplog obroka i aprilskih plaća, zenički rudari stupaju u generalni štrajk.

Ipak, i u tim okolnostima sve jame bit će osigurane u skladu sa Zakonom o rudarstvu i propisima o zaštiti na radu.