BiH
0

Sindikat RS upozorava na probleme zaposlenih u medijima

FENA
Sa jednog od protesta novinara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sa jednog od protesta novinara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sindikat medija i grafičara Republike Srpske (RS) upozorava da se novinari i ostali zaposleni u medijima suočavaju s problemima kao što su "rad nacrno", niske i neredovne plaće, neplaćen prekovremeni rad, nepoštovanje cijene rada i odredbi kolektivnih ugovora, zbog čega je njihov materijalno-socijalni položaj izuzetno težak.

"Uz ovakav materijalno-socijalni položaj, te imajući u vidu prirodu stresnog i napornog novinarskog posla i pritiske s kojima se novinari i ostali zaposleni u medijima svakodnevno susreću, teško je uopšte govoriti o slobodi medija", saopćeno je danas iz ovog sindikata, povodu 3. maja - Svjetskog dana slobode medija.

Podaci Saveza sindikata RS-a govore da se prava iz rada i oblasti rada u znatno većoj mjeri krše u onim preduzećima u kojima radnici nisu sindikalno organizovani, "pa zaposlene u medijma koji to još nisu učili pozivamo da se sindikalno organizuju".

"Samo organizovani, znanjem i zajedničkom borbom, zaposleni u medijima uz obaveze koje svojim svakodnevnim poslom prema zajednici i javnosti ispunjavaju, mogu ostvariti i svoja prava.

Tako, međusobno solidarni, iskreno vjerujemo da će zaposleni u medijima u godinama pred nama živjeti puno bolje i slobodnije, a da će Svjetski dan slobode medija biti povod za slavlje, a ne vrijeme govora o problemima s kojima su suočavaju", navode iz ovog sindikata.

Podsjećaju i da mediji odnosno zaposleni u medijima svoj posao obavljaju upravo u interesu i potrebe javnosti, te da medijskim radnicima trebaju biti podrška i argumentovani korektiv.

Poslodavce i vlasnike medija, podsjećaju na obavezu omogućavanja što boljih uslova rada zaposlenima u medijima koji podrazumijevaju ugovoren radni odnos, plaćen rad, bezbjednost na radnom mjestu i odmor nakon radnog vremena, odnosno, podsjećaju ih na obavezu poštovanja Zakona o radu i kolektivnih ugovora.

U ime svih 15 granskih sindikata, posebno Sindikata medija i grafičara, u okviru Saveza sindikata Republike Srpske upućena je čestitka zaposlenima u medijskim kućama povodom Svjetskog dana slobode medija.