Republika Srpska
0

Sindikat protiv novog zakona o penzijskom osiguranju

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Radna verzija novog zakona o penzijskom osiguranju u Republici Srpskoj ne donosi reformu penzijskog sistema, neće biti povećane penzije, a taj dokument nije ono što očekuju sadašnji i budući radnici, ili penzioneri, kategoričan je Savez sindikata RS-a.

“Donošenjem ovog zakona neće doći do povećanja penzija, radnici kojima nije uplaćen doprinos godinama, a stiču pravo na penziju, očekuju da to neko uradi, ali ni toga nema u zakonu. Sadašnji radnici, kojima jesu uplaćeni doprinosi, kada odu u penziju sa 40 godina radnog staža očekuju penziju od koje mogu da žive, a ne životare, ali čini se da ni od toga nema ništa”, ukazala je predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić.

Nakon sjednice Generalnog vijeća Saveza sindikata RS-a, uputila je još kritika na radnu verziju zakona o PIORS-a, naglasivši da Ministarstvo rada RS-a, kao predlagač zakona neće dobiti podršku sindikalaca u namjeri da pooštri uvjete za odlazak u penziju.

“Ono što imamo u sadašnjem zakonu o PIORS-a je najoštriji kriteriji u odnosu na sve zemlje u bližem i širem okruženju i te granice se ne smiju mijenjati i to neće prihvatiti sindikat, a ni o pitanju godina staža i starosne granice za odlazak u penziju”, kategorična je Mišić.

Pripremljeni zakon, ponovila je, ne govori o reformi sistema PIO u RS-u, već o pokušaju da se “spasi ono što se spasiti može, ali preko leđa sadašnjih radnika”.

To bi u praksi značilo, kaže, zaustaviti odlazak u penziju, pooštriti kriterije i održati postojeće stanje, koje je “poljuljano”, kada je u pitanju prikupljanje prihoda i isplate penzija iz Fonda PIORS-a.

“Mi, za svoje pare, odnosno one koje uplaćujemo, nećemo da, kada dođemo u situaciju da treba da preživimo od penzije, da budemo prosjaci. Zato ćemo se boriti da do toga ne dođe”, zaključila je predsjednica Saveza sindikata RS-a.

Potpredsjednik Saveza sindikata RS-a Duško Jandrić, koji je i član radne grupe za izradu ovog zakona, iznio je osam stavova na kojima insistiraju sindikalci, među kojima je onaj da je za usvajanje ovog akta neophodan najširi konsenzus zainteresiranih strana, kao ni da se ne prihvataju nikakvi starosni limiti, tzv. “penalizacija”, a uvjet svih uvjeta je 40 godina radnog staža za muškarce i 35 godina za žene, uz princip dobrovoljnosti.

Jedna od primjedbi je i da ne može ostati član u zakonu da Fond PIORS-a isplaćuje penzije u skladu s prikupljenim sredstvima, što je još prije nekoliko godina nametnuto u zakonu visokog predstavnika.

Sindikalci traže i da se u zakon vrati mogućnost dokupa staža, ali insistiraju na izdvajanju boračkog dodatka iz sistema PIORS-a.

Sjednici Generalnog vijeća Saveza sindikata RS-a, iako pozvan, nije prisustvovao resorni ministar Petar Đokić.