BiH
0

Sindikat ogorčen zakonom o plaćama u institucijama BiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnici Samostalnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH izrazili su danas, na pres-konferenciji u Sarajevu, nezadovoljstvo Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji utvrdilo Vijeće ministara BiH.

„Sindikat i njegovi članovi su ogorčeni prijedlogom ovog zakona koji je Vijeće ministara BiH utvrdilo 17. juna ove godine, odlukom da osnovica za obračun plaće u institucijama BiH bude 498,10 KM i odlukom o visini novčane naknade zaposlenih u institucijama BiH za ishranu u toku rada u iznosu od osam KM“, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH Juro Bilić.

Po njegovim riječima, Sindikat insistira na smanjenju javne potrošnje i smatra da najveći teret ublažavanja krize treba da podnesu oni koji su doveli do ovakve situacije, a potom oni kojima je lakše podnijeti smanjenje, oni čija su primanja iznad koeficijenta 2,5.

„Nakon toga da se vidi kolika je to ušteda, pa tek, na kraju, ako baš ne bude druge mogućnosti, minimalnim umanjenjenjima da se umanji plaća i onima kojima je koeficijen ispod 2,5 jer su oni i onako na egzistencijalnom minimumu“, kazao je Bilić.

Dodao je da insistiraju na pregovorima s poslodavcem kako bi kroz zajednički dijalog došli do rješenja prihvatljivog za sve.

„Ako i dalje budemo ignorirani, bit ćemo prisiljeni da prava tražimo nepopularnim, ali zakonski dozvoljenim aktivnostima kroz protestna okupljanja i organiziranje štrajka. Djelovat ćemo zajedno sa svim sindikalnim organizacijama, koordinirano, jer nas tište isti problemi. Sindikat nikada nije bio jedinstveniji i odlučniji da se izbori za svoja prava“, istaknuo je Bilić, apelirajući na Parlament BiH da ne prihvati predložena rješenja.

Predsjednik UO Sindikata Rasim Šećerović je kazao da će predloženim rješenjima osnovica za obračun plaća sa sadašnjih 535 KM bit smanjena na 498 KM, a smanjuje se i topli obrok na osam KM.

On ističe da je, po najnovijoj odluci, predviđeno da Vijeće ministara određuje visinu regresa, u skladu s makroekonomskim uvjetima.

Po njegovim riječima, uopće nisu postavljeni standardi i kriteriji na koji način, šta određuje makroekonomsku politiku.

„Pruža se mogućnost Vijeću ministara da manipulira našim ličnim dohocima. To je samo uvod u još jednu izmjenu koju mi predviđamo. Najvjerovatnije će se u narednom periodu izmjenama i dopunama zakona opet dati ovlaštenje Vijeću ministara da diže i spušta polazni osnov i da radi povećavanje i snižavanje plaća kako njima odgovara“, kazao je Šećerović.

On ističe da Vijeće ministara niti institucije na nivu BiH nisu donijele program mjera štednje, plan štednje, tako da se zna na kojim stavkama se može uštedjeti i na koji način.

Zamjenik predsjednika Sindikata Granične policije BiH Svevlad Hofman je kazao da je danas održana vanredna sjednica Upravnog odbora ovog sindikata.

„Stav UO Sindikata granične policije je da ukoliko Parlamentarna skupština BiH bude prihvatila ovaj, na nezakoniti i potpuno protupropisan način donesen set odluka od Vijeća ministara, odmah sutra dan ćemo pozvati sve službenike Granične policije da stupe u bijeli štrajk“, najavio je Hofman.

Kako je rečeno, slično je raspoloženje i u SIPA-i, ali i u ostalim institucijama.