BiH
24

Sindikat najavio "žestok odgovor" Vladi TK bude li smanjenja plata

Piše: D. Brkić
Predstavnici Sindikata budžetskih korisnika u Tuzlanskom kantonu su na današnjoj konferenciji za novinare najavili žestok odgovor Vladi TK ukoliko se realizuje najavljeno smanjenje plata budžetskim korisnicima.

Najavljeno je, kako je istaknuto, smanjenje plata za oko 11 posto, a ako takva odluka bude usvojena na ulice će izaći oko 10.000 budžetskih korisnika. Sindikalni predstavnici ističu kako je prijedlog takve odluke Vlada Tuzlanskog kantona donijela na svoju ruku, odnosno bez konsultacije sa sindikatima, a rečeno je i kako saradnja sindikalista sa Vladom TK nikad nije bila gora.

"Ne pristajemo na kresanje stečenih prava radnika u budžetskim organizacijama. Ne isključujemo ni masovne proteste“, kazao je Fahrudin Šahović, predsjednik Sindikata TK.

Predsjednik Sindikata visokog obrazovanja Zlatan Begić kaže:

"Nema problema, svi ćemo na kazan, ali moramo jednom za svagda utvrditi ko je kriv za sadašnje stanje. Pitamo ih ko je usvojio neustavne zakone po kojim građanin u Sarajevskom kantonu, ili nekom drugom, duplo više vrijedi od građanina u Tuzlanskom kantonu", navodi Begić.

Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja, kaže da nije istina da se oni bore samo za svoje plate.

"U momentu kada smanjite plate budžetskim korisnicima neće biti novca frizerima, prodavačima, neće biti redovnog plaćanja režija... Napravit će se jedna psihoza koja daje užasno loše efekte. Pitam se i zašto opet naš kanton, zašto uvijek treniraju strogoću i eksperimentišu na nama. Ako jesmo najgori, treba se postaviti pitanje i zašto smo najgori. Najniža plata u našem kantonu je 380KM, a u Srednjobosanskom 570 KM i opet nama hoće da smanje plate. Ova Vlada TK namjerava pripremiti 'prljav teren' za vladu koja treba doći, ali im to neće proći“, kaže Admir Terzić.

Sindikalni predstavnici su u nekoliko navrata spomenuli kako neće dozvoliti da im Vlada TK "kreše" plate, a nisu isključili ni mogućnost blokade cijelog Tuzlanskog kantona.