"Politički motivisani"
0

Sindikat mašinovođa ŽRS ne prihvata novi štrajk

SRNA
Samostalni sindikat mašinovođa "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) ne prihvata najave novog štrajka iz Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti - jednog od šest sindikata koji djeluju u ŽRS.

Iz Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS saopšteno je da je najavljeni štrajk na početku osuđen na propast, jer je proizvod nerealnih ambicija pojedinaca koji ne razmišljaju o interesima radnika već samo o sopstvenoj promociji.

"Samostalni sindikat mašinovođa ŽRS ne želi da učestvuje u štrajkovima koji su politički motivisani i iza čije organizacije ne stoje radnici Željeznica", ističe se u saopštenju, koje je potpisao predsjednik ovog sindiktata Simo Cvjetković.

Samostalni sindikat mašinovođa nastaviće da razgovora sa Upravom ŽRS i nadležnim tijelima Vlade RS da bi se prevazišla teška situacije u "Željeznicama".

U "Željeznicama RS" djeluje šest sindikata - Samostalni sindikat mašinovođa, Sindikat željezničara, Samostalni sindikat infrastrukture Banjaluka, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture i Samostalni sindikat transportne djelatnosti.

Svih šest sindikata "ŽRS" stupilo je 3. juna u štrajk zbog, kako su naveli, nepoštivanja sporazuma postignutog 15. februara sa Upravom preduzeća, a 8. juna stupili i u generalni štrajk.

Grneralni štrajk prekinut je 16. juna, jer je Vlada RS uplatila "Željeznicama" pet milona KM za dva regresa i topli obrok radnicima sa kojima je bio ispunjen najveći dio zahtjeva i time su prestali razlozi za štrajk.