BiH
0

Sindikat Granične policije razgovarao sa predstavnicima Delegacije EU u BiH

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
U srijedu je u sarajevskom sjedištu Delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini održan sastanak predstavnika ureda Specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena i predstavnika Sindikata Granične policije.

Tokom jednosatnog razgovora predsjednik Sindikata Granične policije Predrag Crnogorac, zamjenik predsjednika Ahmet Turčinović i dopredsjednik Sindikata Svevlad Hoffmann obavijestili su Stefana Simosasa, šefa Političkog odjela Ureda Petera Sorensena i njegove saradnike o svojim stavovima u vezi s razlozima štrajk pripadnika Granične policije koji se sprovodi od 30. aprila 2012.god.

I ovaj put je od strane predstavnika Sindikata Granične policije ukazano na nedopustivo i protivpravno ponašanje Vijeća ministara BiH koje u funkciji poslodavca odbija da sjedne za pregovarački stol sa predstavnicima Sindikata Granične policije u situaciji kada jednostranim odlukama smanjuje plaće i zakonom utvrđene naknade policijskim službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine.

"Ovakvo ponašanje Vijeća ministara BiH predstavlja, uz ostalo i kršenje, međunarodnog prava na čiju se sprovedbu Bosna i Hercegovina oabvezala ratifikacijom niza propisa a prije svih Europske socijalne povelje,a za što su predstavnici EU ovom razgovoru iskazali poseban interes", saopćeno je iz Sindikata Granične policije.

Utvrđeno je da će, kako je u svom dopisu od 22. maja 2012. Sindikat Granične policije i predložio, kompletna informacija o povredama odredbi međunarodnog prava od strane Vijeća ministara BiH biti proslijeđena u Brisel.

Također je zaključeno da je neophodno o svemu obavijestiti i Ured Evropskog povjerenstva u BiH,što će Sindikat Granične policije u najskorije vrijeme i sa zadovoljstvom učiniti.