Radikalne mjere
144

Sindikalna organizacija BHRT-a traži ostavku generalnog direktora, najavili krivične prijave

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zbog iznimno teške situacije na BHRT-u i činjenice da radnicima nisu isplaćena primanja te da se doprinosi ne uplaćuju već nekoliko godina, a da menadžment kuće u isto vrijeme ne nudi nikakva rješenja, Upravni odbor Sindikata odlučio je da pokrene niz mjera čiji je cilj konačno pokretanje procesa kojim će BHRT konačno početi da se oporavlja.

Sindikalna organizacija Javnog RTV servisa BiH traži trenutnu smjenu generalnog direktora, njegovih pomoćnika, savjetnika direktora i cjelokupnog menadžmenta te pokretanje pitanja njihove odgovornosti.

"Sadašnje stanje u kući apsolutan je dokaz nesposobnosti i nezainteresovanosti te rukovodeće strukture i nepostojanja bilo kakve vizije daljeg upravljanja kućom. Jedina vizija generalnog direktora, pomoćnika, savjetnika, koordinatora, i ostalih bliskih menadžmentu jeste ostanak na njihovim pozicijama uz bezobrazno i neprihvatljivo visoke plate za jednu firmu koja je pred raspadom. Smatramo da ničim ne mogu opravdati dalji ostanak na svojim funkcijama i ogromna primanja u trenutku kad je kuća na rubu kolapsa. Iako je stanje u kući alarmantno, generalni direktor, uz krajnje ignorantski odnos prema uposlenicima, ne pokazuje nikakvu spremnost za dijalog, osim sa ljudima koji su spremni da bespogovorno krajnje poltronski i bez riječi podržavaju njegova objašnjenja za tešku situaciju", stoji u saopćenju.

Najavili su pokretanje pojedinačnih krivičnih prijava protiv generalnog direktora i njegovih saradnika zbog, kako kažu, niza protivzakonitih radnji koje su počinili u prethodnih nekoliko godina, od neispunjavanja obaveza prema uposlenicima do neuplaćivanja poreza i doprinosa u posljednje dvije godine. Krivične prijave biće podnesene uz stručnu pomoć pravnih stručnjaka sindikata kojem pripadaju - SPDS-a.

Zahtijevaju od Upravnog odbora BHRT-a reviziju svih ugovora koje su različiti sastavi menadžmenta i upravnih odbora BHRT-a zaključili sa firmama i pojedincima van kuće po svim osnovama u posljednjih deset godina, te traže . da novi Upravni odbor BHRT-a pokrene niz ranije najavljenih mjera za naplatu dugovanja od entitetskih emitera.

"Zahtijevamo od poslanika u Parlamentu da više ne izvode predstave za javnost o tobožnjoj borbi za interese jednog naroda s jedne, i navodnu punu podršku jedinstvu BHRT-a, s druge strane. Kao medijski uposlenici nismo spremni prihvatiti tu tobožnju rovovsku borbu čiji je jedini cilj prikupljanje poena u javnosti. Zahtijevamo hitan dijalog i rješenja za opstanak javnih emitera, a ne praznu podršku od koje samo pojedini politički krugovi imaju korist. Ne prihvatamo činjenicu da poslanici, koji spadaju u red najplaćenijih u Evropi, nisu u stanju riješiti nijedno ključno pitanje za čitav svoj mandat ili čak i na duži period. Priča o nedostatku političke volje ne može biti nikakav argument za nerad", upozoravaju.

Na kraju su pozvali svoje članove i sve uposlenike da pripreme za najradikalnije mjere u nastavku borbe za spasa BHRT-a