BiH
0

Simić: Nema razloga za smjenu Milorada Dodika

FENA
Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Krstan Simić izjavio je danas, povodom nezvaničnih informacija da bi visoki predstavnik u BiH mogao da smijeni ili zabrani rad premijera RS-a Milorada Dodika, da je "to jedna spekulacija".

Također je izjavio da ne postoji niti jedan opravdan razlog koji bi doveo u poziciju Christiana Schwarz-Schillinga da na takav način razmišlja.

Simić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da ukoliko bi se dogodila smjena Dodika, a u što sumnja, to bi bio težak udarac za BiH, međunarodnu zajednicu, jer se ne može "prekrižiti" volja, želja i podrška birača koju Dodik ima.

Navodeći da je čitao informaciju frankvurtskih "Vijesti", koje su objavile, pozivajući se na nezvanične izvore da bi zbog Dodikovih opstrukcija visoki predstavnik mogao da ga smijeni, Simić je naveo da razlozi koji se navode za smjenu Dodika ne stoje.

"Dodik je u svom istupu u odnosu na Doris Pak iznio stav koji podržava cijeli SNSD, stoji iza tog stava jer želimo da u BiH, s njenim entitetima, političari preuzemu odgovornost, donose odluke i budu izvršioci tih odluka", ističe potpredsjednik SNSD-a i dodaje da ne može niko, bez obzira na to o kome se radi da pravi prijedlog Ustava i ustavnih rješenja BiH.

Istaknuo je da bi to bilo direktno uplitanje u pitanje organizacije jedne države, te direktna poruka da narodi te države nisu zreli da urede svoj status.

"Ne mogu da shvatim da neko ko je ozbiljan političar, kao Doris Pak, uzme sebi za pravo da uređuje odnose u BiH, način na koji ćemo živjeti. Mi podržavamo želje međunarodne zajednice da nam pomogne, da nam bude logistika, ali odluke su naše i smatram da navodi o smjeni Dodika nisu dobra poruka ni tih medija i smatram da ta informacija nije potekla iz OHR-a", kazao je Simić.

Dodao je da je Schwarz-Schilling ozbiljan političar, koji je došao ovdje s porukom da je on ovdje pomoćnik, "sluga" političara BiH, koji definitivno moraju sami kreirati budućnost BiH.

Simić smatra i da Dodik ne bi mogao biti smijenjen ni zbog nesaradnje RS-a s Haškim tribunalom.

Naveo je da RS sarađuje s Hagom, "u onoj mjeri u kojoj je ona u mogućnosti da sarađuje s Trubunalom", dodajući da se i tu prave određene spekulacije, jer su međunarodni zvaničnici isticali da znaju gdje se nalaze Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Stojan Župljanin, pa je bilo realno da RS-u saopće gdje su oni to.

Simić je dodao da SNSD nema ništa protiv da se smijene oni koji su znali, ukoliko ima takvih u institucijama, gdje se nalaze haški optuženici, ali ne od visokog predstavnika.