BiH
0

Šiljegović: U porastu kršenje ljudskih prava pripadnika Oružanih snaga BiH

FENA
Boško Šiljegović
Boško Šiljegović
Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović kazao je danas u Mostaru, nakon sastanka ombudsmana BiH da je kršenje ljudskih prava pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH u porastu te da postaje zabrinjavajuće.
Po njegovim riječima, u prvom tromjesečju 2013. godine Uredu parlamentarnog vojnog povjerenika pristiglo je 50 pritužbi pripadnika OS BiH na kršenje njihovih prava, a koje se najčešće odnose na otpust zbog starosne granice, uvjete života i ocjenjivanje.

Ono što je zabrinjavajuće je da je veliki dio tih pritužbi utemeljen, kazao je Šiljegović.

Po riječima ombudsmana za ljudska prava BiH Ljubomira Sandića, u prošloj godini građani su se najviše žalili na kršenje ljudskih prava iz oblasti građansko-političkih i ekonomsko socijalnih prava, a u odnosu na prethodne godine zabilježen je porast predmeta koji se odnose na diskriminaciju.

U prošloj je godini od ukupnog broja obraćanja građana Instituciji ombudsmana za ljudska prava zabilježeno oko 38 posto osnovanih žalbi. Ostale žalbe su ili bile neosnovane ili su upućene drugim institucijama na postupanje, kazao je Sandić, dodavši kako broj osnovanih i riješenih žalbi u BiH čine europski prosjek.

Što se tiče zaštite potrošača i kršenja njihovih prava, ombudsman za zaštitu potrošača Dragan Doko naglasio je kako se građani najviše žale na sektor telekomunikacija, financijski sektor (bankarske i mikrokreditne organizacije) i komunalni sektor.

Građani se u tim sektorima najviše žale na povredu na pristup, reklamaciju i druga prava, kazao je Doko.