BiH
0

Silajdžić primio akreditivna pisma ambasadora Tajlanda, Albanije, Litvanije, Irske i Indije

FENA
Haris Silajdžić
Haris Silajdžić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Kraljevine Tajland za BiH sa sjedištem u Budimpešti Karna Chiranonda, saopćeno je iz ureda predsjedavajućeg.

Uprkos geografskoj udaljenosti nema prepreka za razvoj dobrih bilateralnih odnosa, imajući u vidu da su diplomatski odnosi BiH i Tajlanda uspostavljeni prije 10 godina, rečeno je tokom susreta.

Razgovarano je o jačanju buduće saradnje, posebno na planu ekonomije i kulture. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić poželio je uspješnu misiju u BiH ambasadoru Kraljevine Tajland.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Albanije u BiH Flamura Gashija.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo što je prvi ambasador Republike Albanije sa sjedištem u Bosni i Hercegovini.

Konstatovano je da su politički odnosi dviju zemalja veoma dobri, ali da treba unaprijediti regionalnu saradnju, s posebnim naglaskom na ekonomskoj saradnji i razvoju putne infrastrukture.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Silajdžić čestitao je otvaranje Ambasade Albanije u Sarajevu i poželio ambasadoru dobrodošlicu i uspješnu misiju.


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Litvanije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Renatasa Juške.

Litvanija je bila i jeste jedna od zemalja koja pruža najveću podršku proširenju EU.

"Vjerujemo u EU s BiH i ostalim balkanskim zemljama. U procesu pristupanja BiH EU Litvanija je spremna pružiti moralnu i političku podršku, oslanjajući se na svoja iskustva i teške reforme kroz koje je prošla", rekao je, tokom susreta, ambasador Litvanije za BiH.

Također je rekao da je Litvanija predana nastojanjima da se osigura bezvizni režim za BiH.

Razgovarano je o potrebi uspostavljanja otvorenijih i dinamičnijih bilateralnih odnosa dviju zemalja te unapređenja saradnje na planu ekonomije i kulture.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH zahvalio je ambasadoru na podršci koju Litvanija pruža BiH u u procesu pridruživanja EU i istakao da očekuje da BiH bude konstruktivan član EU i NATO-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić poželio je ambasadoru Litvanije dobrodošlicu i uspješan rad.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Irske za BiH sa sjedištem u Ljubljani Thomasa Bradyja.

Tokom susreta konstatovano je da su politički odnosi dviju zemalja dobri, ali da ima prostora za unapređenje saradnje na polju ekonomije i trgovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je informirao ambasadora o aktivnostima koje se provode na putu BiH ka EU i NATO, te naglasio da su to strateški prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Silajdžić poželio je novoimenovanom ambasadoru Republike Irske dobrodošlicu i uspjeh u radu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Indije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Gaurija Shankara Gupte.

Indija i BiH su multikulturalna i pluralistička društva, koja dijele jednake vrijednosti i interese, a naši odnosi su duboko ukorijenjeni u historiju, kulturu i zajedničke tradicije, rekao je ambasador Indije.

Također je naglasio da je od uspostavljanja diplomatskih odnosa naših zemalja napravljen napredak u političkoj, ekonomskoj i kuturnoj saradnji.

Razgovarano je i o međunarodnoj saradnji u sklopu Vijeća sigurnosti UN-a, a tom prilikom je ambasador zamolio za podršku Indiji u stalno članstvo u Vijeće sigurnosti UN-a.

Konstatovano je da bi trebalo unaprijediti bilateralne odnose BiH i Indije i da Indija razmatra otvaranje ambasade u Sarajevu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Silajdžić poželio je uspješnu misiju u BiH ambasadoru Republike Indije.