BiH
0

Silajdžić: Lajčak je trebao konkretno imenovati odgovorne za zastoj u reformama

FENA
Član Predsjedništva BiH i lider Stranke za BiH Haris Silajdžić zamjerio je visokom predstavniku i specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku što danas u svom govoru pred državnim parlamentarcima nije konkretno imenovao kočničare reformskih procesa u BiH.

On smatra kako bi bilo korektno da je visoki predstavnik kazao ko je spriječio određene projekte u BiH, kao što je reforma policije, jer bi to "pomoglo da se dođe do cilja".

Silajdžić je ponovio stav SDA i SBiH prema kojem Lajčakov prijedlog o reformi policije ide naruku zahtjevima stranaka iz Republike Srpske, te da je Federacija BiH u tom prijedlogu potpuno devalvirana.

"Taj prijedlog je neshvatljiv i liči na provokaciju", kazao je Silajdžić u Parlamentarnoj skupštini BiH nakon obraćanja visokog predstavnika.

Naveo je kako su u svim dosadašnjim dogovorima o reformi policije stranke iz FBiH sve prihvatale, a stranke iz RS-a odbijale. Također, kazao je da je Izvještaj Direkcije za reformu policije bio najprihvatljiviji za sve strane.

Silajdžić zaključuje kako raspodjeljivanje krivice, što prema njegovoj ocjeni trenutno čini međunarodna zajednica, ne vodi ničemu.

"Upravo je ova linija manjeg otpora u međunarodnoj zajednice sve ove godine bila problem i ukoliko se nastavi neće donijeti rezultate", kazao je Silajdžić.