BiH
0

Silajdžić i Komšić traže da UN provede presudu o počinjenom genocidu u Srebrenici

FENA
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić i Željko Komšić uputit će pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Moonu, tražeći da UN provede presudu Međunarodnog suda pravde o počinjenom genocidu jula 1995. godine u Srebrenici.

Silajdžić i Komšić su ovu inicijativu saopćili na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu. Na novinarsko pitanje da li je podržava i predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović, odgovorio je Silajdžić: "Nije rekao da stoji iza ove inicijative. Mislim da ne stoji".

"Kako bi se osigurao trajan mir i stabilnost u BiH i regionu, potrebno je naći rješenje koje otklanja posljedice genocida u BiH", jedna je od poruka u tom pismu.

"Danas, gotovo 12 godina od prestanka rata, budućnost BiH je i dalje talac etno-teritorijalnih podjela. Neke od ovih podjela se mogu naći direktno u Ustavu države, koji predstavlja Aneks 4 Dejtonskog sporazuma, ali većina njih direktno poroizilaze iz činjenice da je Dejtonski sporazum samo djelimično implementiran. Specifično, Aneks 7 tog sporazuma, koji garantuje pravo svih izbjeglih i raseljenih osoba da se vrate u svoje domove, nije implementiran na bilo kakav značajan način, posebno na teritoriji entiteta Republika Srpska.

Ime tog entiteta, štaviše bukvalno znači "The Republic of the Serbs" (u engleskom originalu), a da je ovo ime primjereno u praksi, dokazuje i činjenica da od predratne populacije od više od 45 posto Bošnjaka i Hrvata, manje od osam posto ne-Srba danas živi u tom dijelu BiH.

Srebrenica, kao i sve druge općine istočne Bosne, iz kojih potiču žrtve genocida, je i dalje u sastavu RS. Sa svakim prolazećim danom, ova situacija utvrđuje monoetničku prirodu skoro pola BiH, smanjujući mogućnost za dijalog i saradnju između etničkih grupa te, nadalje, umanjujući stabilnost zemlje i cijelog regiona", stoji između ostalog u ovom pismu.

Na pres-konferenciji je saopćeno da srpski narod generalno ne treba posmatrati kao krivca, već da su počinioci genocida u Srebrenici, institucije RS - vojska i MUP, naznačeni kao krivci. "Ne može se reći da su genocid počinili slučajni prolaznici kroz Srebrenicu", dodao je tome Željo Komšić.

Pismom se, naglasio je dalje, traži da presuda bude provedena jer je Međunarodni sud pravde utvrdio genocid, ali je presuda dosta fluidna u smislu posljedica koje proizilaze iz nje. Stoga ovo svoje i Silajdžićevo pismo Komšić doživljava i kao moralnu obavezu.

Silajdžićevo objašnjenje je da se dosad od UN-a nije čulo ništa o provedbi presude. "Ovo je ralizacija na tvrdnje da presuda nema nikakvu posljedicu", dodao je.

I on i Komšić ističu da će realizacija presude donijeti trajan mir i stabilnost u BiH i njenim građanima, osigurati stabilnost regiona i doprinijeti smirivanju aktuelnih tenzija u BiH vezanih za Srebrenicu.

Komšić dodaje da je svjestan i drukčijih tumačenja i reakcija koja će uslijediti o tome da je pismo "dolijevanje ulja na vatru", ali -"stvari stoje kako stoje", naglašava on.

Uz pismo će generalnom sekretaru UN-a biti upućen dodatni detaljniji materijal od 20 stranica.

Pismo će biti upućeno još na mnoge adrese, od Vijeća za implementaciju mira do Evropskog parlamenta.