BiH
0

Silajdžić: Formiranje katarskog fonda od 100 miliona dolara za projekte iz BiH

FENA
U susretu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Harisa Silajdžića u Kataru s predsjednikom Vlade te zemlje dogovoreno je formiranje katarskog fonda s početnim iznosom od 100 miliona dolara za investiranje u projekte iz Bosne i Hercegovine.

Formiranje fonda podržao je i katarski emir s kojim je Silajdžić također imao odvojeni susret.

Na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, ovaj član Predsjedništva BiH izjavio je da je to izraz dobre volje Katara za razvoj i investiranje u BiH. Katarski emir je izrazio spremnost da dobre poličke odnose dviju zemalja prate i odgovarajući ekonomski odnosi, dodao je.

"Početni iznos je 100 miliona dolara, a do nas je koliko će konačno iznositi. Očekuju se dobri projekti iz BiH. Takvi su oni koji su u interesu obiju strana", kazao je Silajdžić danas na pres-konferenciji.

U Kataru je on proteklih dana bio jedan od učesnika međunarodne konferencije o demokratiji, razvoju i slobodnoj trgovini.

To je mjesto gdje se govori o demokratiji, posebno u 'nedemokratskim' zemljama, izjavio je danas i dodao da je u jučerašnjem obraćanju na tom skupu njegov naglasak bio na ljudskim pravima.

"U BiH se ljudska prava ne poštuju, a kao dokaz je činjenica da međunarodna zajednica još nije spremna da stane iza svojih principa, čak i kad je u pitanju zločin genocida", ocijenio je.

Silajdžić je u Kataru govorio o presudi Međunarodnog suda pravde u Haagu kojom je potvrđeno da je jula 1995. godine počinjen genocid.

"Presuda nije onakva kakvu smo očekivali, ali Srbija je odgovorna jer nije spriječila genocid, a mogla je, i nije kaznila osumnjičene zločince" riječi su ovog člana Predsjedništva BiH.