BiH
0

Silajdžić: Dodikova prijetnja neutemeljena

FENA
Prijetnje Milorada Dodika da će Vlada RS-a "povući suglasnost za nadležnosti koje su već prenesene sa entiteta na državu" je u potpunosti neutemeljena, te odražava nepoznavanje elementarnih koncepata ustavnog prava, smatra član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, saopćeno je iz njegovog ureda.

Ustav Bosne i Hercegovine, naime, ne dozvoljava vraćanje već prebačenih nadležnosti bez suglasnosti i države i oba entiteta, što je već potvrdilo i Venecijansko povjerenstvo.

Specifično, Ustav BiH precizira da će Bosna i Hercegovina “preuzeti nadležnosti u onim stvarima u kojima se o tome postigne suglasnost entiteta…”

Sam termin preuzeti ne ostavlja prostor za interpretaciju, te jasno ukazuje da jednom prebačene nadležnosti ne mogu biti vraćene entitetima bez suglasnosti Bosne i Hercegovine.

Također, s obzirom da prenos nadležnosti na državu zahtijeva suglasnost oba entiteta, jasno proizilazi da se suglasnost oba entiteta mora postići i za vraćanje tih nadležnosti.

  • Bilo kakav suprotan stav, poput najnovije Dodikove konstrukcije, strijemi ka nadmoći jednog entiteta nad državom i nad drugim entitetom. Takva konstrukcija bi ne samo kreirala nestabilnost i nedopustive troškove po Bosnu i Hercegovinu, već bi također kršila elementarna prava onog entiteta koji ne bi želio vraćanje određenih nadležnosti na svoj nivo nakon što ih je prebacio na nivo BiH oslanjajući se na dogovor postignut sa drugim entitetom, navodi se u saopćenju.

Ovakve konstrukcije upravo i strijeme ka cilju "federalizacije" BiH ili "unije država", što je Dodik danas zagovarao, a što predstavlja direktan atak na suverenitet Bosne i Hercegovine.

  • Bilo kakvi ataci na taj suverenitet neće, međutim, biti dozvoljeni i moraju biti sankcionirani, naglašava se u saopćenju.