Objasnio razloge
13

Sevlid Hurtić iz moralnih razloga neće prisustvovati dodjeli stanova u Vogošći, kritikovao i Krišto

V. K.
Sevlid Hurtić (Foto: I. L./Klix.ba)
Sevlid Hurtić (Foto: I. L./Klix.ba)
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić osvrnuo se na današnji događaj u kojem će interno raseljene porodice dobiti ključeve novoizgrađenih stanova u Vogošći.

Kako je ranije najavljeno, svečanom uručenju ključeva i presjecanju vrpe prisustvovat će predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Ipak, iz kabineta ministra Hurtića je saopćeno kako on neće prisustvovati ovom događaju iako je u nadležnosti ovog ministarstva i vođenje projekta.

"Ministar Hurtić svečanom uručenju 27 ključeva za isto toliko porodica ne želi prisustovati iz moralnih razloga te zbog opstruisanja ovog projekta putem kojeg je u BiH do sad izgrađeno 2.778 stambenih jedinica, a čijem otvaranju predsjedavajuća Krišto nikada nije prisustvovala", naveli su.

Zbog toga, ministar Hurtić smatra nedopustivim da vrpe presjeca onaj čija politika godinama ne odobrava izdavanje sredstava iz budžeta za ovaj projekat.

"Ministarstvo već godinama u budžetskom zahtjevu traži sredstva za završetak projekta, a što je i predviđeno međunarodnim sporazumom. Zbog toga gotovo 300 većinom bošnjačkih porodica u Republici Srpskoj nije dobilo krov nad glavom, i pitanje je kada će" saopćeno je iz Ministarstva.